Kakva je perspektiva Ibarskih rudnika koji slave vek postojanja

Rade Blagojević je tokom 20 godina provedenih u rudniku radio poslove od jamskog kopača do nadzornika površinskog kopa. I dalje se seća straha tokom prvog silaska u rudorsko okno.

„Imalo je prvi put kad se uđe, ali posle, s vremena na vreme to se zaboravi. Ulaziš normalno svaki dan kao da nema dole gasova“, priča Rade Blagojević, nadzornik površinkog kopa „Tadenje“.

Jama je metanska. Količina gasova prati se 24 sata u dispečerskom centru.

Dragan Popović, dispečer Ibarskih rudnika navodi da su svi uređaji u takozvanoj „S izvedbi“. „Samo sigurna napajanja. Radio, kamere, nikako. Čak satovi na baterije ne mogu da se nose, samo mehanički sat“, dodaje Dragan.

Jovica Pešović, bivši finansijski direktor, objašnjava da je „zlatno vreme“ rudnika trajalo od 70-ih do 90-ih godina. Sa investicijama u fabrike, više od 3500 zaposlenih iz Baljevca i Ušća.

„Jedno vreme je bio problem za radnike kad su se otvarale nove fabrike. Morali smo da idemo u Bosnu da obezbeđujemo radnike“, rekao je Jovica Pešović, penzioner Ibarskih Rudnika.

Fabrike su privatizovane, a Ibarski rudnici trenutno zapošljavaju oko 400 radnika u dve varošice. Dobar deo radnika su mladi.

Luka Marković, inženjer Ibarskih rudnika ističe da mu je bila želja da radi u rudniku u svom mestu, gde je odrastao i o kome zna puno toga.

Predviđeni period ekploatacije kamenog uglja iznosi 10 godina. Nakon toga razmatraju se dva nova ležišta.

„Eksploatacija uglja u zapadno-moravskom basenu, ali sve bitnije odluke nam zavise od resornog ministarstva. Druga mineralna sirovina su borni minerali. Tu se intezivno radi i gotovo da su završena istraživanja na lokalitetu Piskanja“, ističe Vladan Cvetković, direktor Ibarskih rudnika.

Cvetković dodaje da su rudari spremni da se uklope u nove projekte koji bi zaživeli u narednom periodu.

(RTS)