Čime je izložba slika „Put za jug“ niške umetnice privukla veliku pažnju Leskovčana

Jug joj je u srcu. Rođena je u slikarskoj porodici u Vranju, radi u Leskovcu, živi u Nišu. Dušu, ukuse, mirise, lepote juga zemlje Nataša Dejanović Dimitrijević oslikava na platnu, malteru, papiru, drvenoj podlozi. U ramovima dominira paprika već četvrt veka.

„Za mene nešto više od motiva, teme, simbola rekla bih fenomen koji se sreće ovde prvenstveno u Leskovcu,a zatim u Vranju, Nišu, okolini. Veliko poštovanje prema jednom da kažem sasvim običnom svakodnevnom motivu, a eto meni inspiracija već punih 25 godina”, kaže dr Nataša Dejanović Dimitrijević,slikarka i profesor Akademija Južna Srbija.

Uz paprike koje bude čula i okupljaju porodicu kada se beru, peku, nižu, tu su i sofra, stari sokaci, kuće, Vlasinsko jezero. Nataša istražuje i na neobičan način spaja različite tehnike.

„Kad počnem da slikam sliku nedostaje mi mozaik i taj kamen prirodni materijal,obrada,cela ta procedura, taj proces izrade mozaika. I onda sam ja došla na ideju da u isto vreme slikam i radim mozaik“, navodi dr Nataša Dejanović Dimitrijević.

Dobrota, ljubav, duhovnost, toplina posebna južnjačka prožimaju se u Natašinim delima ali i u njenom, predanom radu sa studentima, budućim vaspitačima na Akademiji „Južna Srbija“.

Jana Stamenković, studentkinja druge godine Akademija južna Srbija ističe da je likovna kultura veoma važna, kako za decu tako i za buduće vaspitače, jer nas uči da prepoznamo dečje emocije.“

„Od malena sam imala interesovanje za crtanje. Zahvaljujući Akademiji, profesorki Nataši sam svoje zanje usavršila”, naglašava Tea Manojlović, studentkinja druge godine Akademija „Južna Srbija“.

„Uče kroz predmete koje ja predajem kako prići deci i kako sa decom razviti, probuditi tu ljubav prema umetnosti. da deca budu kreativna“, rekla je dr Nataša Dejanović Dimitrijević, slikarka i profesorka na Akademiji „Južna Srbija“.

Natašino stvaralaštvo ovenčano je mnogobrojnim nagradama. Nadahnuto sprema novi ciklus o manastirima i naučni rad za veliki međunarodni skup u oktobru o predškolskom obrazovanju u Prohoru Pčinjskom.

(RTS)