„Priča o početku”: Gringa i Gringo žive u čudesnom svetu Maringo

Ovo su Gringa i Gringo i oni žive u čudesnom svetu Maringo. A ovo su Milana i Nebojša Videnov i oni žive na planeti koja se zove Zemlja. Sličnosti se na prvi pogled možda ne vide, ali razlike nema.

“Napravili smo i kreirali dva čarobna radoznala čudovišta koja predstavljaju nas, naš alter ego. Nastali su crtanjem čarobnih olovki”, kaže Milana Videnov, koautorka knjige.

“S obzirom da knjiga sadrži mnoge elemente koji su delovi pop kulture i koji su uticali na nas kada smo bili mali i kasnije. Na taj način ona je za sve generacije zato što umetnost, filmovi, knjige stripovi, nisu samo za decu, oni su i za odrasle, za sve ljude”, naglašava Nebojša Videnov, koautor knjige.

A uspešan početak ove neobične priče nisu ni sanjali, kao ni nagradu na međunarodnom sajmu knjiga u Bolonji.

“Stvarno smo bili u čudu i dalje ne znamo kako to da percipiramo, ali definitivno je prepoznato. Sigurno je drugačije od onoga što trenutno postoji, zato što je knjiga nešto između stripa i grafičke novele“, zaključuje Nebojša.

Milana je kreativna umetnica, grafički dizajner i fotoilustrator. Nebojša je tim lider i ilustrator. Oboje vole nauku i umetnost.

“I shvatili smo da ukoliko spojimo razlike, izbrišemo granice, udružimo sva znanja i iskustva da možemo da krenemo u avanturu”, naglašava Milana Videnov, koautorka knjige.

„Priča o početku“ je priča o ljubavi, vanvremenska, za sve uzraste. Ona nas podseća na važnost porodice i prijatelja, budi maštu i dete u nama.

(RTS)