Osam decenija košarke u Dimitrovgradu

Dimitrovgrad nikada nije imao prvaka države u košarci, niti osvajača kupa. Ovde karijeru nisu počeli ni Vlade Divac, ni Nikola Jokić. Međutim, ovaj grad ima drugi najstariji klub u Srbiji, zbog kog je košarka skoro 80 godina najpopularniji sport.

U proleće 1945., samo nekoliko meseci posle osnivanja Crvene zvezde, košarkaši iz Dimitrovgrada počeli su da pronose slavu ovog sporta. Ovaj klub nikada nije prestajao da radi.

Zoran Gerov je legenda kluba, za koji je često po utakmici postizao 60 i 70 koševa. Posle uspešne karijere vratio se u Dimitrovgrad i igrao do svoje 52 godine.

“Taj kontinuitet je bio uslov za popularnost i sigurno zasluga pripada i svim onim starijim igračima koji su se posle studiranja van Dimitrovgrada, vraćali u Dimitrovgrad”, navodi Zoran Gerov, KK „Dimitrovgrad“.

Dejan Sotirov je nešto mlađi. Igrao je u drugoj polovini 80-ih, a njegov sin je sada jedan od najboljih u šampionu iz Sofije.

“Ljubav prema košarci su nam preneli stariji. Uglavnom smo se družili sa tim ljudima koji su igrali košarku u ovom gradu i prosto nas zarazili nekim virusom sa tim sportom”, ističe Dejan Sotirov, iz KK „Dimitrovgrad“.

Sport je ovde opstao zahvaljujući prelepoj hali, izgrađenoj pre 20-ak godina.

“Na jednom mestu imamo sve objekte i sve terene, počev od terena za male sportove, basket rukomet, mali fudbal, igrališta za decu na otvorenom, ogromna sportska hala”, ističe Vasil Andrejev, direktor TO Caribrod. Dodaje: „Mi smo ja mislim jedna od retkih opština koja ima sve terene na jednom mestu”.

Stonoteniski klub „Caribrod“ već 3 godine je najuspešniji sportski klub ovde. Za kratko vreme preskočili su 4 ranga takmičenja.

Vladimir Dončev, predsednik SK „Caribrod“ kaže: “Prvi tim SK Caribrod je ušao u prvi savezni rang, to je istorijski uspeh za grad, za našu opštinu”.

“Trening imamo utorak i četvrtak, ali možemo da dolazimo kad želimo, ja skoro svakog dana dolazim i dosta su dobri treninzi”, rekao je Petar Veckov, stonoteniser.

Sava Dimitrijev, takođe stonoteniser dodaje: „Najviše volim kod stonog tenisa to što ne treba baš puno da se trči i nije baš težak, a jedino na čemu treba da radim su bolji servisi”.

Zahvaljujući dobrim uslovima, ovaj mali grad često je domaćin velikih državnih i međunarodnih takmičenja. Poslednjih godine je, zbog blizine aerodroma u Sofiji i Nišu, postao baza za pripreme mnogih naših i stranih klubova.

(RTS)