Kako žive srpski studenti postdiplomci u Južnoj Koreji

Nakon zahtevne selekcije Vlade Republike Koreje, kao njeni stipendisti, Užičanke Tamara, Milica i Tanja, željne upoznavanja nove kulture i sistema obrazovanja, master studije nastavile su u Seulu.

“Imala sam želju da ne samo posetim neku zemlju, nego da živim i učim o toj kulturi i da učim drugi jezik, tako da mi je ova stipendija bila itekako prava prilika za to”, kaže Milica Radovanović, student antropologije, Seul Nacionalni univerzitet, GKS stipendista.

“Obrazovanje u Južnoj Koreji, posebno na master nivou se više oslanja nekako na praktično znanje i na učenje kroz praksu… kreativno razmišljanje i svaki članak koji ja pročitam nekako gradi ka toj finalnoj tački, mom master radu”, rekla je Tamara Vidić, diplomatija, Korea Univerzitet, GKS stipendista.

“Mnogo više utiče da razmišljamo o tome kako bi nešto mogli da primenimo u sistemu, ali i šta bi mogli da doprinesemo i samima sebi”, ističe Tanja Radovanović, student tehnologije, Seul Nacionalni univerzitet, ITPP stipendista.

“Stipendisti korejske vlade su među najboljim studentima koje imamo. Intelektualno su najinteresantniji, dolaze sa različitim iskustvama i pogledima na svet, podižući na taj način i kvalitet obrazovanja ovde”, naveo je Cuz Poter, profesor na Korea Univerzitetu.

Milica i Tanja, inače sestre i Tamara pohađaju takozvani SKAJ univerzitete u Seulu, nazvane nebeskim, kako zbog akronima, tako i težine upisa.

Koreja Univerzitet je jedan od Univerziteta u Južnoj Koreji na kojima je trenutno 16-oro studenata iz Srbije, među kojima 13-oro, u okviru Globalne stipendije Koreje, za koju se svake godine prijavljuju studenti iz 140 zemalja sveta.

“Oni su ono mlado, lepo, pametno lice Srbije koje stvara jedan novi imidž naše zemlje i svih naših građana u Republici Koreji, u zemlji u kojoj se jako malo zna, objektivno, o Srbiji”, naglašava Nemanja Grbić, ambasador Republike Srbije u Republici Koreji.

Realno je očekivati da će naši studenti učvrstiti most saradnje dve zemlje, dodaje ambasador, posebno na polju savremenih modernih tehnologija, biotehnologije i veštačke inteligencije u čemu je Koreja u svetskom vrhu.

(RTS)