Balske haljine iz prošlih vremena na izložbi u Novom Miloševu

Salonske, balske haljine, krinoline i svečana ženska toaleta modnih trendova kroz vreme pratila je i društveni život sela u Banatu. Zavičajni muzej “Kotarka” u Novom Miloševu izložbom “Teranje mode” predstavio je nasleđe prošlih vremena, od sredine 19. veka do bliske prošlosti.

“Svaka haljina nosi otprilike neku svoju priču. Tu je haljina poznata kao “Simonida” kroj i rukavima koje je imala, vrlo interesantan i kroj i sami rukavi, širilo se ka laktu i uvek je bila oivičena nekim ukrasnim raznobojnim trakama”, kaže Iskra Popov iz zavičajnog muzeja “Kotarka” .

Izložba “Teranje mode” pravo je putovanje kroz vreme. Svojim širenjem nekadašnja sela Karlovo i Beodra spojila su se u današnje Novo Miloševo. Bogato, paorsko selo, mogli bi reći danas varošica shodno tome da ima šest i po hiljada meštana.

“Kada je u pitanju moda i kada su u pitanju modni trendovi oni su se ovde u Beodri pratili još od grofovskih vremena, dakle najranijih vremena, a isto tako su se u Karlovu pratili od tih militarskih, distriktskih vremena”, navodi Radovan Vlahović, književnik i hroničar Novog Miloševa.

Zavičajni muzej “Kotarka” je ovu postavku osmislio kao niz zasebnih izložbi i celina koje spaja ista tema.

“Ove sobice male su jako zanimljive i lepo je videti onako kako se nekada živelo”, kaže Petar Obradović iz Novog Sada.

Haljine naših prabaka i baka kao podsećanje na romantičnu, prohujalu epohu. Izložbu “Teranje mode” propratio je i bogat kulturni program.

(RTS)