Folklorna odiseja u srcu Mačve

Talentom i znanjem, bojama i vunicom, umetnice istražuju i prenose mačvanske korene na papir i platno. Njihovi radovi povezuju prošlost i sadašnjost i različita iskustva.

“Meni je došla inspiracija da fokusiram radove na ženi i njezin trud niz vekove i da to povežem da ima savrmeni pristup radovima, gde kombiniram etnografski motivi, folklorni motivi”, navodi Ivana Samandova, akademska slikarka iz Skoplja.

Domaćin projekta čiji je cilj da gošće koje će u Šapcu boraviti i raditi skoro mesec dana, upoznaju domaću umetničku scenu i razmene iskustva, je organizacija “Biberče”.

Marija Šormaz, autorka projekta kaže da su posebno bile inspirisane nacionalnom nošnjom iz Mačve, pogotovo žena. Objašnjava: „Karakterističnija je od ostalih nošnji u Srbiji, jer ona pored kecelje napred ima i pozadi jednu kecelju koja simboliše ustvari to da žena pripada mužu, tj da je ona udata, i da niko drugi ne sme da joj prilazi. U mom radu je interesantno to što ja pokušavam da povezujem detalje iz drugih umetničkih disciplina kao što su muzika, ples, igra, i da to pretočimo u vizuelni izraz, tako da će ovaj rad predstavljati kolo, kružnog je oblika, takođe i tradicionalni vez gde ti krstići simbolišu način kako su žene vezle”.

U okviru projekta, biće održana i radionica i u Kulturnom centru otvorena izložba radova nastalih u Šapcu.

(RTS)