Svetogrđe! Likovi na kalendaru „zgodnih sveštenika“ uopšte nisu sveštenici

Fotograf koji je pripremio slike za kalendar priznao je da jedva da iko od onih koji se pojavljuju u mantiji u kalendaru su zaista sveštenici. Jedan deo su profesionalni modeli, a drugi obični muškarci koji su prihvatili da poziraju, otkrio je fotograf.

Pjero Paci je rekao italijanskom listu Il Post: „Tačno je, nisu svi sveštenici, ali namera je bila da se sveštenici profilišu kao jedan od simbola Rima, koji toliko duguje Vatikanu i katoličkoj crkvi uopšte.“

Kalendar koji košta oko osam evra može se naći u prodavnicama suvenira i kioscima širom Rima, gde se bori za svoje mesto među bejzbol kapama, magnetima za frižider, modelima vojnika Švajcarske garde i keceljama sa printom genitalija Mikelanđelovog Davida.

Kultni status kalendara

Kalendario Romana je ipak tokom godina stekao gotovo kultni status. Za svaki mesec nalazi se crno-bela fotografija mladića u svešteničkoj odeždi.

Nekoliko mladića koji su se pojavili u kalendaru čak i nisu Italijani, već Španci, uključujući i jednog koji je radio kao agent za nekretnine. Te fotografije su snimljene u vreme kada je fotograf Pjero Paci živeo u Sevilji nekoliko godina.

Kalendar se prvi put pojavio 2003. godine i postao omiljeni suvenir među turistima.

Mnogi posetioci polaze od pretpostavke da kalendar ima zvanično odobrenje Katoličke crkve, ali u stvari Vatikan nije imao nikakve veze s tim i dosledno je odbijao da komentariše njegovu popularnost.

Paci kaže da do njega nikada nije stigla neka primedba niti da je imao bilo kakvu komunikaciju sa Svetom stolicom.

Fotograf, koji je poreklom iz Venecije, nije siguran koliko se hiljada kalendara proda svake godine. Njegov posao je, kaže, da bira fotografije koje će biti objavljene.

Neki likovi već godinama krase stranice ovog kalendara, kao na primer „sveštenik“ na prednjoj korici.

Njegovo ime je Đovani Galicija i imao je 17 godina kada ga je Paci fotografisao 2004. Zbog načina na koji se osmehuje i zbog oblika vilice često su ga poredili sa glumcem Metom Dejmnom.

Đovani sada ima 36 godina, radi kao stjuart na Siciliji. „Paci me pitao da li može da me fotografiše i pomislio sam ’zašto ne?‘ Ali nikada nisam radio kao model i nisam to želeo“, rekao je momak sa naslovnice Kalendario Romana.

(RTS)