Jedinstveni antiratni spomenik na brdu iznad Dimitrovgrada 139 godina podseća na besmisao rata.

U borbi na suprotnim stranama, a u smrti zajedno – Srbi i Bugari. Zbog toga je „Pametnik“ više od spomenika. On je simbol besmisla rata, a inicijativu za podizanje pokrenuo je bugarski pukovnik Ivan Pačev. Spomenik je sagrađen 1911. godine prilozima građana Caribroda, a tu su posmrtni ostaci 49 srpskih i 58 bugarskih vojnika. Od tada bivši neprijatelji prkose podelama i šalju opomene i poruke.

“Da buduće generacije mogu da shvate svu pogibeljnost, pogotovu takvih malih ratova, u principu malih država, koje su u jednom momentu, kakav je srpsko-bugarski rat, angažovale svo svoje stanovništvo, vrhunske intelektualce, vrhunske književnike, sve moguće lekare i poslali ih da ginu za neko brdo 678 metara nadmorske visine i 300 metara iznad Caribroda”, smatra Slobodan Aleksić, novinar i publicista.

Bitka na Neškovom visu ostala je upamćena i po velikom junaštvu srpskog kapetana Mihaila Katanića.

“Da bi spasao pukovsku zastavu, skočio je u neprijateljski rov, ubio nekoliko bugarskih vojnika, posečan je sabljom, međutim Bugari ga nisu ubili, nego su ga transportovali do Dimitrovgrada, kasnije posleli na lečenje u Sofiju, gde ga je obišao tadašnji glavnokomandujuću knez Aleksandar Batemberg”, navodi Slobodan Aleksić.

Dve godine kasnije major Katanić umire, a njegovu sahranu opisuje Branislav Nušić u pesmi „Dva raba“. Zbog kritike vlasti Nušić je osuđen na dve godine zatvora. Zanimljivo je da su u srpsko-bugarskom ratu iz 1885. godine, na suprotnim stranama, učestvovala dva velika pisca – srpski Branislav Nušić i bugarski Ivan Vazov. Besmisao sukoba Nušić opisuje u „Pripovetkama jednog kaplara“.

“U tim pričama on zaista uspeva da prikaže šta je rat, jedna velika nesreća, jedan veliki užas kome je on svedočio i on je napisao jedno svedočanstvo koje je izuzetno, koje je dirljivo”, kaže Ratko Stavrov, profesor srpskog jezika i književnosti.

Ivan Vazov ostavio je zbirku dirljivh pesama i zapisa.

„Skupe su pobedničke lovorike sada. Svako radovanje u srce mi stradalo još dublje nož nabada“, glase stihovi iz pesme Ivana Vazova.

“On to piše neću reći hladno, ali piše pomalo distancirano i onda vi vidite možda čak i objektivnije šta se dešava i onda je utoliko možda i strašnije nego kod Nušića”, kaže Ratko Stavrov, profesor srpskog jezika i književnosti.

Pametnik na bugarskom i staroslovenskom znači spomenik, ali asocira i na pamjat, odnosno, slavu ili jednostavno na pamet.

(RTS)