Brnabićeva u Ženevi, brojni bilateralni susreti

Predsednica Skupštine Srbije boravi u dvodnevnoj poseti Ženevi, gde učestvuje na 148. Skupštini Interparlamentarne unije koja okuplja predstavnike parlamenata iz čitavog sveta. Na marginama zasedanja, sastala se sa predsednicom azerbejdžanskog parlamenta Sagibom Gafarovom.

„Sa predsednicom azerbejdžanskog parlamenta imala sam jako dobar sastanak“, rekla je predsednica Skupštine Ana Brnabić i dodala da je reč o jako dobrim prijateljima i zemlji na koju možemo uvek da se oslonimo.

Gajimo, kako ističe, dobre odnose na bazi starteškog partnerstva.

Bilo je reči o unapređenju parlamentarne saradnje i da preko radnih tela i odbora bude pokrenuta saradnja u oblasti energetike i ekonomije, dodala je Brnabićeva.

Sastanak sa predsednikom parlamenta Egipta

Predsednica Skupštine Ana Brnabić sastala se i sa kolegom iz Egipta Hanafijem Ali Džebalijem, a sastanak ocenjuje kao jako dobar.

Bilo je reči o paralamentarnoj saradnji i podršci vladama da se završe sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Brnabićeva ističe i da je Egipat izuzetno važno tržište za izvoz hrane iz Srbije.

Dodaje da je juče imala sastanke sa kolegama iz Belgije i Irske – državama sa kojima tek treba raditi na jačanju saradnje i kontakata.

Radni ručak sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma

Sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Borgeom Brendeom imala je radni ručak.

„Svetski ekonomski forum je otvorio jedan od centara za četvrtu industrijsku revoluciju u Beogradu, jedini takav centar postoji još u Oslu i to pokazuje koliko je veliko priznanje za Srbiju. Mi imamo zajedničku konferenciju o veštačkoj inteligenciji i biotehnologiji koja se ove godine treći put održava u Beogradu. Razgovarali smo o tome koga sve možemo da pozovemo, ali i o geopolitičkim okolnostima koje će uticati na rast svetske ekonomije i izazovima koji predstoje“, istakla je Brnabićeva.

Navodi da je čula pohvale za srpsku ekonomiju, kao što je danas MMF pomenuo na sastanku sa predsednikom Vučićem, da je reč koja najbolje odražava našu ekonomiju – otpornost.

Očekuje je, kako je navela, sastanak i sa kolegom sa Malte, države koja je predsedavajuća OEBS-a i potpredsednikom Svekineskog narodnog kongresa koji je bio kineski ministar finansija.

(RTS)