Dvesta dana rata u Gazi – ubijeno više od 34.000 Palestinaca, Netanjahu obećava oslobađanje svih izraelskih talaca

Više od 200 tela pronađeno je u masovnim grobnicima u medicinskom kompleksu Naser u gradu Kan Junisu, saopštile su palestinske lokalne vlasti.

Stanovništvo Kan Junisa, koje se vratilo svojim domovima posle povlačenja IDF-a, takođe, navelo je da su izraelske snage ponovo ušle u istočni deo grada, koji se nalazi na jugu Pojasa Gaze.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, istovremeno, saopštilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijen najmanje 34.151 Palestinac, dok su 77.084 njih povređena.

Uoči praznika Pashe, izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je da „neće odmarati“ sve dok svi izraelski taoci u palestinskoj enklavi ne budu oslobođeni.

Šef izraelskih obaveštajaca Aron Haliva, u međuvremenu, podneo je ostavku zbog neuspeha da 7. oktobra prošle godine spreči napad palestinskog Hamasa na Izrael.

Za to vreme, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj rekao je da su ministri spoljnih poslova EU postigli dogovor u načelu da zbog napada na Izrael prošire sankcije Iranu.

Borelj je, ipak, ukazao da ima još dosta posla da bi se usvojio zakonski okvir za uvođenje novih sankcija Teheranu.

(RTS)