Za masovno ubistvo u Malom Orašju i Duboni optužen Uroš Blažić – dokle je proces stigao za godinu dana

U masovnoj pucnjavi u selima Malo Orašje i Dubona, u kasnim večernjim satima 4. maja, na licu mesta je ubijeno osam, a ranjeno 12 osoba. Deveta žrtva preminula je kasnije od posledica ranjavanja.

Nakon višesatne potrage, u jutarnjim satima 5. maja, u Grošnici kod Kragujevca uhapšen je osumnjičeni Uroš Blažić, koji je u trenutku zločina imao nepunu 21 godinu.

Istog dana uhapšen je i deda osumnjičenog, kod kojeg se Blažić skrivao, a u čijoj kući je policija pronašla bombe, automatsku pušku i municiju.

Pet dana kasnije uhapšen je i otac osumnjičenog R. B., a potom i ujak G. G. i brat od ujaka B. G. iz Kragujevca.

Usledilo je ispitivanje na desetine svedoka, među kojima su porodice ubijenih i ranjenih, oni koji su se te večeri zadesili na mestu pucnjave, kao i taksista i žena koje je Uroš Blažić, kako se sumnja, oteo i pretio im bombom.

Nakon opsežne istrage, Više javno tužilaštvo u Smederevu je u oktobru prošle godine podiglo optužnicu kojom se Uroš Blažić tereti da je 4. maja iz automatske puške i pištolja ubio devet ljudi, od kojih je dvoje bilo maloletno, dok je još 20 osoba pokušao da ubije, od kojih je 12 ranio.

Optužnicom, koju je Apelacioni sud potvrdio u martu ove godine, obuhvaćeni su i njegov otac R. B., ujak G. G. i brat od ujaka B. G.

Za koja se krivična dela terete

Urošu Blažiću optužnicom je stavljeno na teret teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Njegovom ocu R. B. stavljeno je na teret izvršenje krivičnih dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je R. B. u kući u kojoj je živeo neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854,38 grama, kao i različite delove za oružje.

G. G. i B. G. iz Kragujevca optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Pripremno ročište 23. maja

Tužilaštvo je za Uroša Blažića i njegovog oca predložilo maksimalnu kaznu od po 20 godina zatvora, a za ujaka i brata od ujaka po šest godina. Pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 23. maj u Višem sudu u Smederevu.

Na pripremnom ročištu, koje će biti zatvoreno za javnost, osumnjičeni će se kratko izjasniti o krivici, dok će tužilac pročitati optužnicu, a odbrana izneti uvodna izlaganja i dokazne predloge.

U svojoj odbrani pred tužiocem, optuženi Uroš Blažić nije pokazao nimalo kajanja za počinjena ubistva, već je pokušao da sebe predstavi kao žrtvu podsmeha.

Između ostalog je naveo da meštani sela u kojima je počinio masovno ubistvo nisu imali dobro mišljenje o njegovoj porodici i da su bili ljubomorni na njih i njega, jer se družio sa učesnicima “rijalitija”.

Tvrdio je da je u njihovom ponašanju osetio podsmeh, ruganje, kao i da su protiv njega stvarali zaveru.

Uroš Blažić, kao i ostali optuženi, od trenutka hapšenja nalaze se u pritvoru.

Apelacioni sud je potvrdio zaključak Višeg suda u Smederevu da je pritvor neophodno produžiti zbog opasnosti od bekstva i ponavljanja krivičnog dela, kao i zbog uznemirenja javnosti.

(RTS)