Uhapšeno troje osumnjičenih za ubistvo vođe Sika u Kanadi

Načelnik kanadske policije Mandip Muker rekao je da su trojica osumnjičenih Karan Brar (22), Kamal Prit Sing (22) i Karan Prit Singi (28) iz Edmontona u pokrajini Alberta. Oni su optuženi za ubistvo prvog stepena, prenosi Bi-Bi-Si.

Policija je saopštila da se istraga nastavljaja u više pravaca, uključujući „veze sa vladom Indije“. Navode da su u ubistvo možda umešani i drugi, kao i da će možda biti novih hapšenja ili optužbi.

Hardip Sing Nidžar (45) ubijen je prošlog juna na parkingu u predgrađu Vankuvera.

Diplomatski sukob je eskalirao nakon što je kanadski premijer Džastin Trido u donjem domu parlamenta rekao da Kanada istražuje „verodostojne optužbe koje potencijalno povezuju indijsku državu sa ubistvom“.

Indijski zvaničnici su tu optužbu oštro demantovali, optužujući Kanadu da pruža utočište „kalistanskim teroristima i ekstremistima“.

Spor između dve zemlje naveo je Nju Delhi da zatraži od Otave da smanji broj diplomatskih predstavnika u Indiji.

Nidžar je bio separatistički vođa Sika koji je javno vodio kampanju za stvaranje nezavisne domovine Sika Kalistan u indijskom regionu Pendžab. Pokret za Kalistan zabranjen je u Indiji i vlasti ga smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Niz grupacija povezanih sa ovim pokretom označen je kao skup terorističkih organizacija.

Sedamdesetih godina prošlog veka, Siki su pokrenuli separatističku pobunu u Indiji u kojoj su hiljade ubijene pre nego što je ugušena sledeće decenije. Od tada, pokret je uglavnom bio aktivan u zemljama sa velikom populacijom Sika.

(RTS)