Fico još jednom operisan, u svesnom je stanju; tužilaštvo traži pritvor za napadača

Premijer Slovačke Robert Fico, koji je teško ranjen u pucnjavi u sredu, danas je još jednom operisan, kako bi se uklonilo nekrotično tkivo i nalazi se na intenzivnoj nezi. Direktorka bolnice „Ruzvelt“ u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova rekla je da je Fico svestan, ali da je njegovo stanje i dalje ozbiljno.

Lekarski konzilijum sastaće se verovatno u ponedeljak kad bi trebalo da odluči o daljem postupanju i lečenju premijera, poručio je novoizabrani predsednik Peter Pelegrini.

Očekuje se da će Konzilijum tada razmotriti i njegovo prebacivanje za Bratislavu.

Pelegrini je juče i razgovarao sa Ficom. Tada je izjavio da još ne može da se kaže da je opasnost prošla.

„Može da govori, ali samo nekoliko rečenica nakon čega se stvarno umori jer je pod lekovima. U ovom trenutku ne možemo reći da je opasnost prošla, jer je premijer Fico za dlaku izbegao smrt. Da je metak prošao samo nekoliko milimetara pored, govorili bismo o njemu kao pokojnom premijeru“, rekao je Pelegrini.

Policija pretresla stan atentatora

Atentator Juraj Cintula optužen je za pokušaj ubistva sa predumišljajem i preti mu doživotna robija, navodi portal tvnoviny.sk. Motiv ubistva je, prema pisanju medija, neslaganje sa politikom aktuelne vlasti.

Nacionalna kriminalistička agencija pretresla je stan 71-godišnjeg Juraja Cintule, u kojem živi sa suprugom. Forenzički tehničari su navodno pronašli potrebne tragove.

„Prilikom utvrđivanja motiva biće važno gde je osoba živela, šta ima kod sebe, možda će se tražiti i drugo oružje“, rekao je bivši istražitelj i advokat Peter Vačok.

Tužilaštvo traži protvor za napadača

Sudija Specijalizovanog krivičnog suda u Slovačkoj u subotu donosi odluku o određivanju pritvora osumnjičenom za atentat na premijera.

Nadležni tužilac od suda traži pritvor za Cintulu zbog mogućeg bekstva i rizika od ponavljanja krivičnog dela, rekla je portparolka suda Katarina Kuđakova.

Cintula je uhapšen odmah nakon napada.

Da li je obezbeđenje adekvatno postupilo

Fico je pogođen iz vatrenog oružja ispred kulturnog centra u gradu Handlovi, nakon sednice vlade. U njega je ispaljeno pet metaka, a dva ili tri su teško ranila slovačkog premijera.

Portparolka Kancelarije inspekcijske službe Andrea Dobjašova izjavila je da je istraga o postupanju telohranitelja premijera Slovačke pokrenuta, a i javnost analizira da li je obezbeđenje adekvatno reagovalo.

Bivši pripadnik specijalne jedinice policije Češke Lumir Nemec je, na osnovu snimaka sa mesta napada, ocenio da telohranitelj koji je stajao desno od Fica nije posmatrao deo ispred premijera za koji je bio zadužen i da zbog toga nije na vreme primetio napadača.

„Teško je reći zašto, možda je osetio neku vrstu pretnje tamo gde je bilo više ljudi, ali da je posmatrao svoj deo perimetra, on bi 100 odsto ranije primetio napadača“, rekao je Nemec za slovački portal Aktuality.sk.

Prema njegovim rečima, telohranitelji su morali da budu bliže premijeru jer je on prilazio grupi ljudi.

„Jedina briga telohranitelja je osoba koju štiti. U trenutku kad su svi skočili na napadača, jedan telohranitelj je trebalo da se baci na Fica i da ga zagrli. Da napadač nije bio sam, dok je on (Fico) ležao na zemlji sam, drugi čovek je mogao da dođe sa druge strane i da ga ubije na mestu“, rekao je Nemec.

Zdenek Harvat, bivši policajac i VIP telohranitelj, smatra da oni koji kritikuju rad Ficovih telohranitelja verovatno nikad nisu radili taj posao.

„Napadač je izvukao oružje i opalio za 0,8 sekundi. Čuvar je reagovao za 1,2 sekunde. Ako se ne varam, svih pet hitaca je ispaljeno u roku od 2,5 sekunde. Ovakva brzina reagovanja je veoma respektabilna“, rekao je on.

 

(RTS)