Poplave na severu Italije – voda i blato ušli u kuće, evakuisana obdaništa, urušeni mostovi

Poplavljene ulice, zatvorene škole i evakuisana obdaništa, blokirani automobili, iščupano drveće, bilans je vremenskih nepogoda praćenih jakim kišama u Severnoj Italiji.

U zonama u kojima su voda i blato došli do kuća intervenisali su vatrogasci, jer su neke starije osobe ostale blokirane. Stanovnici su privremeno iseljeni.

Juče je u Lombardiji za 15 sati neprekidnog padanja pala količina kiše koja inače padne za mesec dana.

Predsednik regiona Veneto Luka Zaja izjavio da su spremne jedinice za vanredne situacije, a civilna zaštita je izdala crveni meteo alarm do 14 sati 17. maja.

U Lombardiji se aktiviralo više od 700 volontera civilne zaštite ne bi li sanirali štetu u samom Milanu, kao i drugim gradovima regiona.

Na autoputu A1 Milano-Napulj u pravcu Bolonje, napravila se kolona vozila dugačka 11 kolometara zbog intenzivno jake kiše, dok su autogrilovi i benzinske pumpe na toj trasi zatvoreni.

U manjim mestima oko Milana vatrogasci i civilna zaštita prazne podrume od vode i blata. Manje reke u tim mestima su se izlile, a srušilo se i nekoliko mostova, što je dovelo do blokade saobraćaja.

Meteorolozi kažu da se vreme u Italiji neće stabilizovati još najmanje nedelju dana, dok se samo sutra očekuje eventualni prestanak padavina.

Italijani kažu da ne pamte ovako kišovito i hladno proleće.

(RTS)