SZO: IDF sprečavaju dostavljanje pomoći u Gazu; MSP traži od Izraela dokaze da pomaže u evakuaciji civila

Izraelske snage (IDF) nastavile su sa napadima na severu i jugu Pojasa Gaze. U Džabaliji su borbe tokom prethodnog dana vođene na ulicama i gradskoj pijaci, iako su iz IDF-a tvrdili da pripadnika Hamasa više nema u području grada.

Portparol IDF-a Danijel Hagari navodi da su izvukli tela troje talaca iz palestinske enklave, koji su bili na muzičkom festivalu na jugu Izraela kada je Hamas pokrenuo napad 7. oktobra 2023. godine. 

Ubrzo se oglasio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu i izjavio da se pred svima “obavezuje da će vratiti preostale taoce kući“. 

Dalje od borbi, Međunarodni sud pravde (MSP) – u slučaju optužbe za genocid koju je Južna Afrika podnela protiv Izraela zbog agresije na Gazu – naredio je Tel Avivu da dostavi informacije o uslovima evakuacije i dostave pomoći u enklavi.

Izraelski predstavnici ističu da vojska obezbeđuje dovoljan protok pomoći i negiraju da je u Gazi izvršen genocid. 

Sa druge strane, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) tvrdi da nije bila u mogućnosti da dostavi medicinsku pomoć Palestincima od kada je Vojska Izraela zauzela prelaz Rafa na granici sa Egiptom 6. maja.

(RTS)