Knjiga sećanja na ubijene đake „Ribnikara“ od sutra u elektronskom obliku, forum se nastavlja

Jasminka Petrović je o Knjizi sećanja govorila novinarima na Tašmajdanu, gde je bio organizovan forum, kao deo posebnog komemorativnog programa „Buđenje“ u znak sećanja na devetoro ubijenih đaka i čuvara Osnovne škole „Vladislav Ribinikar“.

Forum kritičkog promišljanja o svemu što je dovelo do zločina, o uzrocima i posledicama masovnih ubistava, bio je prilika i da građani u razgovoru sa članvima tima iskažu mišljenje ili da svoje predloge i razmišljanja ostave u posebne kutije, koje će, kako je rekla Petrović, kao i QR kodovi sa pitanjima, ostati i nerednih dana u Tašmajdanskom parku u blizini spomenika Desanki Maksimović.

Forum će biti nastavljen i onlajn kako bi svi zainteresovani mogli da daju odgovore na postavljena ključna i suštinska pitanja za oporavak našeg društva kao celine, a koji će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Petrović je izrazila zadovoljstvo brojem preuzetih QR kodova i brojem odgovora tokom dana ubačenih u sanduče.

„Zaista smo zadovoljni da ima preko 400 oni koji su skinuli i oko 100 oni koji su odgovorili, što mislimo da je sasvim dovoljno“, rekla je Jasminka Petrović, jedna od najznačajnijih dečjih pisaca u Srbiji i regionu.

Naglasila je da očekuju dolazak i srednjoškolaca i osnovaca da i oni kažu svoje mišljenje i razmišljanje na postavljenja pitanja.

Dodala je da je planiran i link za QR kodove sa pitanjima, jer je cilj Foruma da ljudi otvoreno govore o potrebama koje su imali nakon tragedija, o tome da li su država i društvo uspeli da na te potrebe odgovore, kao i o načinu na koji treba u budućnosti da se sećamo tragedija iz maja 2023. godine.

Forum je zamišljen kao početak rada na beleženju iskustva viktimizacije šire zajednice i kao polazna tačka konsultacija o programskim sadržajima i funkciji Memorijalnog centra.

Ključna pitanja za oporavak društva

Advokat porodica ubijenih u Ribnikaru Ognjen Božović ocenio je da su na forumu postavljena pitanja ključna i suštinska za oporavak društva kao celine.

„Tek smo na početku puta i da bismo stigli do ozdravljenja, da bismo stigli do Memorijalnog centra kakvog želimo da bude, moramo uključiti još više građana, praktično sve građane u dijalog kako bismo razumeli ono šta je taj osećaj koji ta ustanova treba da odražava“, kazao je Božović.

Dodao je da se nadaju da će vrlo brzo biti dostupan veb sajt Multidisciplinarnog tima gde će građani moći da uzmu aktivno učešće u davanju predloga.

Zahvalio je svima koji su dali doprinos da instalacija zaživi u kratkom vremenskom periodu.

„Sve je to pokazalo dozu jedinstva koju možemo da postignemo, dozu posvećenosti, osećaja koji je delovalo da smo izgubili i nadam se da će odgovori na forumu biti jedna dobra baza na kojoj ćemo moći da nastavimo da radimo“, rekao je Božović.

(RTS)