Zaharova: Autori rezolucije o Srebrenici da povuku taj dokument

Marija Zaharova je, na brifingu za novinare, podsetila da je rukovodstvo Republike Srpske uputilo stavove generalnom sekretaru i predsedavajućem Generalne skupštine UN i zemljama članicama UN sa apelom da spreče usvajanje rezolucije.

“Štaviše, nedavno je Skupština Republike Srpske pokrenula zahtev za oduzimanje ovlašćenja (ambasadoru BiH pri UN Zlatku) Lagumdžiji. Pozivamo autore nacrta rezolucije da povuku svoj dokument”, naglasila je Zaharova, objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Dodala je da nacrt rezolucije, dostavljen Generalnoj skupštini UN, ne može da dovede do nacionalnog pomirenja u BiH.

„To može samo povećati podele u ovoj zemlji, i na Balkanu u celini. Dokument nosi antisrpski naboj, što je očigledno. Ne optužuje direktno srpski narod, ali sadrži pozivanje na odluke Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Srebrenici, koje se teško može nazvati pravednim u odnosu na Srbe, što su prepoznali i učesnici procesa koji ne dele simpatije prema Srbima. Ove odluke ne uživaju podršku među zemljama balkanskog regiona i sveta“, istakla je Zaharova.

Dodala je da je od fundamentalnog značaja i činjenica da se ova inicijativa promoviše kršeći unutrašnje procedure Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je Republika Srpska više puta izražavala svoje neslaganje sa njom.

Ujedno je istakla da je predlog za uspostavljanje međunarodnog dana sećanja na žrtve „genocida“ u Srebrenici “ispolitizovana inicijativa koju promoviše Lagumdžija, uz podršku zemalja NATO”, ističući da ta inicijativa ne doprinosi pomirenju.

„I to, uprkos činjenici da su upravo članice NATO te koje snose glavnu odgovornost za tragične događaje u Jugoslaviji, koji su doveli do pogibije ljudi različitih etničkih i verskih pripadnosti, uključujući i Srebrenicu i okolinu“, istakla je Zaharova.

(RTS)