Ložionica – od železničke radionice do centra kreativne industrije

Nekada radionica železnice, a sada kreativna industrija. Iako radovi traju, objekat nekadašnje Ložionice izgleda potpuno drugačije.

Ovo je mesto na kojem će se okupljati arhitekate, dizajneri, IT stručnjaci, slikari i ostali iz 52 različite kreativne delatnosti.

Betonske grede i stubovi stare zgrade su ostali, a pažnju privlači krupan železnički kamen.

„Na mestima nekadašnjih ulaza lokomotiva u Ložionicu postavili smo velike panele punjene železničkim kamenom, što je bio posebne poduhvat za nas arhitekte, konstruktore, izvođače radova, jer je svaki taj panel težak dve tone, visok pet metara i širok 15 centimetara“, objašnjava Anđela Karabašević Sudžum iz firme AKVS Arhitektura.

Jedina nova konstrukcija unutar Ložionice je žuta čelična galerija, nalik terasi.

Ispred objekta planirani su amfiteatar, bašta i mala bina na kojoj će se održavati razne manifestacije. Pored Ložionice nalazi se vodotoranj, simbol kompleksa. Poslednji put rekonstruisan 1945. zbog oštećenja tokom Drugog svetskog rata.

„On će ostati onakav kakav je, u originalnom gabaritu i u strukturi isti, a biće korišćen za digitalne izložbe, koristiće ga i neki novi mediji, smatramo da po svoj strukturi odgovara za tako nešto“, napominje Ana Ilić, predstavnica Nacionalne platforma „Srbija stvara“.

Zgrada stara skoro ceo vek

Kao vodotoranj, i zgrada Ložionice stara je skoro ceo vek. Izgrađena od armiranog betona 1925. godine.

U to vreme važila je za najmoderniji železnički kompleks. Ložionica je služila za grejanje vode koja je pokretala parnu mašinu u lokomotivi.

Međutim, decenijama je propadala, a na prostoru oko nje rastao je korov. U okviru kompleksa biće izgrađena i jedna nova zgrada.

„Zgrada aneksa, koja je dodatak kompleksu gde će biti smešene kancelarije E-uprave, Srbija stvara i još nekih organizacija, i ona je poduhvat jer zgrada nema stubove, pošto je okačena čeličnom konstrukcijom na armiranom betonskom jezgru i spratovi zapravo vise odozgo ka dole. Ovo je prva zgrada ovde, a i u regionu osmišljena na ovaj način“, ističe Anđela Karabašević Sudžum.

Ana Ilić najavljuje bogat sadržaj – mnogo radionica, izložbi, premijera, konferencija, edukativnih programa za najmlađe, ali i za njihove roditelje.

U ovaj projekat Vlada je uložila 52 miliona evra, a očekivanja su da će biti značajan za društvo i ekonomiju.

Plan je da do kraja godine budu završeni građevinski radovi i da bar deo Ložionice postane funkcionalan. A početkom 2025. ceo kompleks trebalo bi da bude otvoren.

(RTS)