Poslanici danas glasaju o izmenama Zakona o lokalnim izborima

Poslanici Skupštine Srbije završili su sinoć raspravu o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, a glasanje je zakazano za 10 časova.

Rasprava koja je trajala jedanaest sati protekla je irno i poslanici su govorili o izborima i razgovorima koji su se vodili između vlasti i opozicije, na inicijativu predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, o preporukama ODIHR-a i zahtevima opozicije koji su se ticali poboljšanja izbornih uslova.

Poslanici vladajuće koalicije su istakli da su oni pokazali dobru volju i suštinsku želju za dijalogom ispunivši zahteve opozicije da bi ona izašla na izbore.

Izmene zakona treba da omoguće da se lokalni izbori, i to u onim lokalnim samoupravama u kojima nisu bili u decembru, održe 2. juna istovremeno sa beogradskim izborima koji su već raspisani za taj datum – što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima koji su vođeni.

Stranke opozicije Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA koje, kako su najavile, neće izaći na izbore 2. juna poručili su na sednici da za njih to „nisu izbori“, dok su poslanici Narodnog pokreta Srbije, DS, Zeleno-levog fronta, Novog lica Srbije, Ekološkog ustanka i Pokreta slobodnih građana najavili da će nastupiti na izborima pod sloganom „Biram borbu“.

(RTS)