Svetski dan slobode medija – Pašalić: Uvesti prekršajne kazne za uvrede i napade na novinare

Zaštitnik građana u saopštenju podseća da je inicirao izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru čija bi primena omogućila da uvrede i pretnje novinarima izrečene u javnom prostoru, posebno na društvenim mrežama, budu prekršajno sankcionisane.

Pašalić dodaje da su predlozi izmena i dopuna Zakona koje se odnose na definisanje prekršaja učinjenih protiv osoba koje obavljaju novinarski posao, kao i na sankcionisanje nepoželjnog ponašanja prema ostalim građanima na društvenim mrežama, dostavljeni Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, čiji je zaštitnik građana član.

„Zakonske izmene koje sam inicirao pre više od dve godine imaju za cilj da se pre svega sankcionišu pretnje i pritisci na novinare koji dolaze sa društvenih mreža, jer takvih je slučajeva najviše. Svedoci smo da njihov broj iz godine u godinu samo raste, ali se i dalje provlače ispod radara zakonske odgovornosti pojedinca“, naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana je podsetio da je pre četiri godine pokrenuo zajednički projekat sa deset novinarskih udruženja, asocijacija i sindikata potpisivanjem sporazuma o uspostavljanju Platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare.

„Cilj evidencije je efikasnija zaštita prava medijskih radnika, ali do danas novinarska udruženja nisu dostavila nijedan podatak o eventualnom napadu ili pritiscima na novinare“, istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Udruženje novinara Srbije (UNS) obeležava Svetski dan slobode medija tradicionalnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine u 11.55 sati sa svojim ograncima Društvom novinara Vojvodine (DNV) u Novom Sadu i Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) u Gračanici.

Ispred Doma kulture u Gračanici u 11.55 kolege novinari čitaju proglas UNS-a i govore o slobodi medija i položaju novinara i medijskih radnika.

Među 180 zemalja, Srbija je po Svetskom indeksu slobode medija svrstana na 98. mesto, što je za sedam pozicija lošije nego prošle godine, navodi se u danas objavljenom izveštaju Reportera bez granica za 2024. godinu.

U rasponu od nule do sto, Srbija je dobila prosečnu ocenu 54,48, navedeno je u godišnjem izveštaju povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja.

(RTS)