Dva i po doktora hemijskih nauka i prirodna kozmetika iz laboratorije u Kragujevcu

Pri ispitivanju laboratorijskih reakcija između Nevene i Vladimira dogodila se hemija, koja ih drži u srećnom braku osam godina. Oboje stalno zaposleni na Institutu za hemiju, Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, u dugogodišnjem istraživanju sastava biljaka i njihovoj značajnoj primeni u farmaceutskoj industiji, odlučuju da naprave prvu kremu.

„Negde je bila moja ideja,zašto mi sami ne bismo isprobali da primenimo. Tako da smo prvu formulaciju tu neven kremu kao potpuno prirodnu napravili kolega i ja koji je bio moj doktorand, a onda se pridružila i moja supruga“, kaže doc. Dr Vladimir Mihailović.

Nikola se u slobodno vreme bavi pčelarstvom, što im obezbeđuje neke osnovne sirovine za proizvode.

„Naša prva ulaganja su bila minimalna. Imali smo vosak, imali smo propolis, kupili smo maslinovo ulje i teglice. Od prvih 10 teglica mi smo krenuli da okrećemo novac i ulažemo u proizvodnju“, navodi Nikola Srećković, istraživač saradnik Instituta za hemiju.

Pažljivim odabirom biljaka poput nevena, bršljena, kantariona, koprive, koje ovi naučnici pretvaraju u biljna ulja i ekstrate, macerate, etarska ulja, napravili su seriju proizvoda za negu lica, tela i kose. Preparati su ručno pravljeni, u malim serijama, uvek sveži.

„Od samog početka želeli smo da nešto čime se inače bavimo u naučnom smislu da napravimo i konkretano, proizvod koji može da pomogne ljudima. Uspeli smo da napravimo 20 proizvoda koji obuhvataju neku celokupnu osnovnu negu lica tela i kose“, kaže dr Nevena Mihailović, naučni saranik u Institutu za hemiju.

Nikola će svoj doktorat odbraniti ovih dana, pa u šali kažu da su za sada „dva i po doktora nauka“ koji svoju inspiraciju isključivo crpe na fakultetu, što dokazuje da i fundamentalne nauke mogu da budu zanimljive i daju veliki podstrek za razvoj novih preduzetničkih ideja, a sve uz primenu nauke.

(RTS)