Vučić: Podrška Esvatinija posebno značajna kada se Srbija suočava s pritiscima

U objavi na Instagramu, Vučić je naveo da je „detaljno informisao ministarku Folile Šakantu o izazovima koji stoje pred Srbijom u UN u pogledu rezolucije „Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici“, kao i o poziciji naše zemlje po ovom pitanju, koju je, kako je naveo, podrobno obrazložio.

Naglasio sam da je za nas podrška prijateljskog Esvatinija od naročitog značaja, posebno u ovom trenutku, kada se suočavamo sa brojnim pritiscima“, dodao je Vučić.

Predsednik je ocenio da je sastanak sa ministarkom Esvatinija bio odličan i da su razmenili „mišljenja o svim temama od interesa za naše zemlje, a posebno o aktuelnoj situaciji u svetu i mestu naših država u globalnom poretku današnjice“.

„Zahvalio sam Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, što predstavlja poseban dokaz o čvrstom prijateljstvu između naših zemalja.

Razgovarali smo i o brojnim planovima za unapređenje saradnje, čiji prvi korak u konkretizaciji će biti i potpisivanje Opšteg sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Esvatinija o osnivanju Mešovite stalne komisije za saradnju“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom što studenti iz Kraljevine Esvatini studiraju u Srbiji u okviru programa „Svet u Srbiji“.

„Uvaženu ministarku sam zamolio da prenese srdačne pozdrave kralju Msvatiju Trećem i izrazio želju da ga ugostim u Srbiji, čime bi nam učinio veliku čast i dao dodatni zamah našim bilateralnim odnosima i sveukupnoj saradnji“, zaključio je Vučić.

(RTS)