Predsedništvo BiH bez stava o članstvu Prištine u Savetu Evrope

Hitna sednica Predsedništva BiH održana je na zahtev Željke Cvijanović, koja je rekla da je njena obaveza da upozori da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo i da ne može da podrži ni njegovo članstvo u Savetu Evrope ili bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji.

Predstavnici BiH, kaže, postupili su na neprincipijelan način.

„Bilo kakva podrška ovakvim aktivnostima, bilo bi ozbiljno kršenje Ustava i ustavnih procedura, zato što Predsedništvo nije dalo eksplicitan stav da neko može da podrži ovu ili neku drugu aktivnost na međunarodnom planu“, istakla je Cvijanovićeva.

Zbog Rezolucije o Srebrenici pred UN, Željka Cvijanović podnela je krivičnu prijavu protiv Zlatka Lagumdžije. Kao ambasador BiH ,Lagumdžija za Rezoluciju o Srebrenici nije imao salasnost Predsedništva, prekoračio je ovlašćenja i odbio je da prosledi pismo Željke Cvijanović generalnom sekretaru UN. Na podužem spisku za šta bi sve Lagumdžija mogao odgovarati je napad na ustavni poredak povreda ravnopravnosti građana i zloupotreba položaja.

Dodik: Rusija neće podržati rezoluciju o Srebrenici

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik iz Sankt Peterburga poručuje da Rusija neće podržati rezoluciju o Srebrenici i da je svesna da bi usvajanje moglo da destabilizuje odnose. Da je to izvesno najavljuje i sam Dodik.

“U našim međusobnim odnosima to će biti kineski zid. Mi nemamo razloga bilo šta sa njima, ma isti zrak da delimo, a kamo li bilo kakve vrednosti. Čitavom jednom narodu vi gurate jednu takvu etiketu genocidnog naroda, a svjesni ste da to nije postojalo“, rekao je Dodik.

Dačić: Usvajanje rezolucije o Srebrenici stvoriće nestabilnost

Da će usvajanje Rezolucije stvoriti nestabilnost u regionu siguran je i srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Otvarate Pandorinu kutiju koja će dovesti do toga da svako može da podnese rezoluciju protiv nekog drugog, kaže Dačić. Pojašnjava i zašto je Srebrenica na dnevni red došla 29 godina kasnije.

“Ovo je jedan manevar da se ta stvar izvuče iz Saveta bezbednosti, da ide na Generalnu skupštinu, zato što Rusija onda ne može da stavi veto“, naveo je Dačić.

Milivojević: Deo šireg pritiska na Srbiju

Za diplomatu Zorana Milivojevića cilj je da se diskvalifikuje srpski narod i dovede u podređenu poziciju.

“To je deo šireg pritiska na Srbiju i srpski korpus na ovim prostorima s ciljem da se neki nerazjašnjeni poslovi završe, u koje spada položaj srpskog naroda, ali i položaj RS i BiH s jedne i Kosova s druge strane kada je reč o Srbiji“, rekao je diplomata Zoran Milivojević.

Usvoje li rezoluciju, kaže Milivojević, preti opasnost i revizije Dejtona.

(RTS)