Mali za RTS: Novca ima u državnoj kasi za sve povišice i pomoći građanima

Ministar Siniša Mali rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da ima novca u državnoj kasi za sve povišice i jednokratne pomoći građanima Srbije.

„Da prođeno kroz set mera koje predstavljaju kontinuitet od kada je korona krenula – kontinuitet naše podrške privredi i građanima i pokazuje snagu naših javnih finansija i odogvornost koju pokazujemo prema građanima“, rekao je Mali.

Podvlači da je set ekonomskih mera usmeren ka podizanju životnog standarda građana Srbije.

„Od prvog seprtembra idemo sa povećanjem plata u javnom sektoru, za prosvetare, predškolstvo, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, učenički i studentski domovi – za 5,5 odsto, takođe u tom povećanju biće i medicinske sestre i tehničari i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite“, rekao je Mali.

„Dakle, 5,5 odsto već 1. septembra, početak nove školske godine, za njih i za sve ostale u javnom sektoru sledi još jedno povećanje od 1. januara naredne godine od najmanje 10 odsto. Kada pogledate da smo ove godine povećali već plate u javnom sektoru 12,5 odsto, ovo dodatno povećanje 5,5 od 1. septembra, plus ovih 10 odsto – to je ukupno za medicinske radnike, za medicinske sestre, za tehničare, za prosvetu povećanje od preko 30 odsto, a za ostale 24 odsto“, objasnio je Mali.

Pričamo o tome, kako kaže, da moramo da na neki način podignemo životni standard, zbog rastuće inflacije i troškova života.

Inflacija će u proseku ove godine biti oko 10 ili 11 odsto, a povećanje je 24, odnosno 30 odsto, više od nivoa inflacije, u realnom iznosu čuvamo dohodak, napomenuo je ministar finansija.

„Idemo sa povećanjem pomoći građanima da utičeno da se ekonomska aktivnost održi“, rekao je Mali i naveo primer Nemačke koja je u poslednjem kvartalu prošle godine zabeležila pad, kao i u prvom kvartalu, a u evrozoni dva kvartala su negativna, već su u recesiji.

„Mi smo imali pozitivan rast od 0,7 odsto, razmišljate o tome da potrošnja ne padne“, ističe ministar. 

Ministar Mali je rekao da je NBS povećala referentu kamatnu stopu da baklansira povećan iznos davanja za naše građane.

Indeksacija penzija od 1. oktobra

„Mi ćemo ići sa vanrednom idneksacijom penzija od 1. oktobra, 5,5 odsto, a onda za najmanje 14,5 odsto povećati penzije od 1. janura. Prošle godine povećanje penzija je bilo 5,5 odsto na početku godine. Vanredna indeksacija bila je 9 odsto u novembru, pa 12,1 odsto 1. januara. Sada ponovo vanredna indeksacija 5,5 odsto plus 14, 5 odsto, to je u zbiru za dve godine 55,8 odsto“, ukazao je Mali. 

To je, kako kaže, potvrda naše borbe za mir i borbe proitiv kovida i borbe za privlačenje stranih deirektnih investicija. 

Ponavlja da je za 55 odsto ostvareno povećanje penzija za dve godine, uz napomenu i pitanje ima li neka zemlja u svetu koja je to uradila.

„Za šest meseci prosečna penzija biće 390 evra. U uslovima najveće ekonomske krize ikada, uradili smo nešto što je neverovatno“, naveo je Mali. 

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike