Đoković protiv Alkaraza za treće finale na Rolan Garosu

Novak Đoković će igrati 45. polufinale na grend slem turnirima i osmo na Rolan Garosu. Ukoliko savlada Alkaraza, srpski teniser će imati priliku da se bori za treću titulu u Parizu i 23. grend slem trofej u karijeri.

Polufinalisti su do sada izgubili samo jedan set. Đoković od Karena Hačanova u četvrtfinalu turnira, dok je Alkaraza u drugom kolu Taro Danijel savladao u drugom setu.

Srpski teniser je na startu turnira trijumfovao nad Aleksandrom Kovačevićem, zatim redom je pobeđivao Martina Fučoviča, Alehandra Davidoviča Fokinu i Huana Pabla Variljasa i pomenutog Hačanova.

S druge strane Španac je bio bolji od Flavija Kobolija, Danijela, Denisa Šapovalova, Lorenca Musetija i Stefanosa Cicipasa.

Alkaraz je do sada osvojio deset titula u karijeri i samo jedan grend slem – Ju-Es open 2022. godine, a najbolji plasman na Rolan Garosu mu je prošlogodišnje četvrtfinale.

Najbolji teniser sveta jedan je od retkih protiv koga Đoković ima negativan skor u međusobnim duelima. Đoković i Alkaraz su jedini meč odigrali u polufinalu mastersa u Madridu 2022. godine nakon čega je Španac bio bolji.

Finale pre finala 

Duel između Đokovića i Alkaraza biće finale pre finala na Rolan Garosu, budući da je reč o trenutno igrački najboljim teniserima na svetu. 

Novak je ove godine proveo 14 nedelja kao prvi na ATP listi, dok je Alkaraz imao devet sedmica na prvoj poziciji.

U dosadašnjem delu turnira Novak prednjači kada je reč o statističkim podacima. Srpski teniser je ukupno ubeležio 188 viner poena i 31 nakon as udarca. 

Alkaraz je ostvario 176 poena iz vinera, a 17 nakon as servisa. Međutim, Španac je ukupno proveo manje vremena na terenu od srpskog tenisera, bezmalo 12 sati igranja je imao Alkaraz do sada, a Đoković 14 i po sati.

No, polufinale Rolan Garosa donosi posebnu draž i nema sumnje da će do kraja teniseri biti fokusirani na terenu.

Alkaraz je u odličnoj formi, ali Đoković ima prednost kada je reč o iskustvu igranja velikih mečeva na grend slem turnirima. Strpljiva igra kakvu smo imali prilike do sada da gledamo od Đokovića u kombinaciji sa postepenim podizanjem ritma igre iz seta u set čini se da može pomrsiti račune mladom i ambicioznom španskom teniseru.

Finalne pripreme teniseri su obavili, te će spremni dočekati polufinalni spektakl zakazan za 14.45 na terenu „Filip Šatrije“. 

Pobednik ovog duela igraće u finalu Rolan Garosa protiv boljeg iz duela – Aleksandr Zverev i Kasper Rud.

(RTS)