Jedinstvena zbirka Moderne galerije u Valjevu

U njoj je i legat idejnog tvorca Moderne galerije, akademika Ljube Popovića Njegovom izlagačkom konceptu ostala je verna ova značajna kulturna ustanova.

„Objektivno gledano, kada se nađe više mojih slika na jednom mestu, čak i ja koji sam ih radio malo sam preterano, ima preterano puno predmeta, puno stvari da bi mogla slika da se priča“, govorio je Ljuba Popović.

Intenzitet njegovog prisustva jak je i sedam godina posle upokojenja. Svetski umetnik, Ljuba Popović živi u Valjevu kroz svoje slike, lične predmete u spomen-ateljeu i Modernu galeriju, čiji je idejni tvorac.

„Moderna galerija Valjevo jeste hram fantastike u ovom delu Evrope i kao i svaki hram nama je Ljuba Popović ostavio u amanet da sakupljamo, izlažemo i predstavljamo javnosti umetnička dela koja neguju fantastiku“, kaže Marija Đurić, direktorka Moderne galerije u Valjevu.

Značajna kulturna ustanova u Srbiji 39 godina ostaje dosledna svom izlagačkom pristupu. Moderna galerija je dom za likovne stvaraoce od druge polovine 20. veka do danas, počevši od slikara grupe Medijala, kojoj je i Ljuba pripadao.

„Jedan sjajan izlagački program sa reprezentima srpske kulture, slikarstva u ovom smislu na prvom mestu. Valjevo ima odgovornost da sačuva sve ono što je urađeno i da na temeljima toga, naravno, unapredi“, smatra Nataša Kristić, istoričarka umetnosti.

Ljuba Popović živi kroz portretnu skulpturu u bronzi, rad akademske vajarke Sare Nikolić. Ideja Moderne galerije je da ona bude spomenik, ukoliko Grad predloži idealno mesto u Valjevu.

(RTS)