Kako do nadoknade štete kad automobil uleti u kuću

Više puta poslednjih godina dešavale su se saobraćajne nesreće u kojima su vozila, zbog brze vožnje, uletala u dvorišta i kuće. U jednoj takvoj nesreći, koja se za vikend dogodila na Vračaru, 21-godišnjaci, mladić i devojka, koji su bili u vozilu, povređeni su, a stanari Šumatovačke 81A nisu u tom trenutku bili kod kuće.

Deo zida kuće je urušen, polomljena je ograda, udubljena su vrata. U nedelju, oko dva sata, automobil je udario u kuću u Šumatovačkoj ulici na Vračaru.

„Jak udarac je bio oko pola dva noću, izašla sam na prozor, ali nisam uspela vidim taj ćošak (gde se dogodila nesreća). Čuo se vrisak, plač, devojka je plakala, čulo se mnogo glasova. Ona su došli policijski automobil i kola Hitne pomoći“, navela je Ivanka Velović koja stanuje u komšiluku.

Kako mediji prenose, kada se udes dogodio, nikoga nije bilo u kući, a devojka i mladić koji su bili u automobilu zadobili su ortopedske povrede.

U naseljenim mestima propisana brzina je 50 kilometara na čas. Velovićeva kaže da ne pamti nijedan udes u ovoj ulici, ali da se dešavaju na raskrsnici Šumatovačke i Vardarske.

Stručnjak za bezbednost u saobraćaju Milan Božović navodi da se nesreće događaju ne samo u tako malim ulicama, već i na nekim specifičnim mestima kao što su s krivine, posebno nakon dugih pravaca.

Kada autombil ošteti kuću, njen vlasnik za sanaciju štete treba da se obrati osiguranju kod koga je osigurano vozilo koje je u kuću udarilo, objašnjavaju stručnjaci.

„Pre snimanja štete, vlasnik kuće ne sme ništa da menja ili popravlja. Osiguranje će obračunati koliko iznosi visina te štete, a vlasnik kuće može da prihvati iznos koji mu se nudi ili da zatraži da mu nađu firmu koja će popraviti kuću“, objašnjava Božović.

Više puta su se slični udesi dešavali u Beogradu. Pre osam godine automobil je uleteo u kafanu u Mirijevu. U Kaluđerici, posle sudara na raskrsnici, auto je uleteo u dvorište, prevrnuo se i oštetio parkirani automobil. U jedno dvorište u Kijevu u Rakovici više puta su uletali automobili, a jednom i kamion.

(RTS)