Program Starteh – podsticaj za razvoj inovacija u vrednosti do 50.000 dolara

Umesto luksuza i ekskluzivne lokacije, koncept održive kuće od ekoloških materijala u prirodi po pristupačnoj ceni – to je bila ideja, ali Ljubica za realizaciju nije imala novca. Komisija Starteha je sa 25.000 dolara pomogla izgradnju prototipa kuće. Od tada porudžbine stižu iz cele Evrope.

„Te kućice prvo ne devastiraju zemljište gde se postavljaju, prenosive su, koriste solarnu energiju. Po mogućnosti se ugrađuje sistem za prikupljanje kišnice i grade se od reciklabilnih materijala“, kaže dobitnica „Starteh“ granta 2022. godine Ljubica Radovanović.

Ovogodišnji konkurs fokusiran je na inovacije koje su u poodmakloj fazi razvoja, zbog čega je poziv otvoren za već registrovane firme.

„Ono što je za njih najinteresantnije to su bezpovratna finansijska sredstva. Ranije su ona bila u iznosu od 25.000 dolara, sada su ona dvostruko veća. To znači da su i potrebe naših kompanija sve veće, da su njihovi proizvodi sve ozbiljniji“, objašnjava Dušan Vasiljević iz Naled-a.

Iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj ističu da je stvaranje uslova za saradnju nauke i privrede jedan od prioriteta. Domaći inovatori se sreću sa nizom problema: od administrativnih prepreka do Zakona o deviznom finansiranju, koji često onemogućava inostrane investicije.

„Kroz našu aktivnost podržavamo i unapređenje sistemskog okvira za poslovanje naših inovatora. Radimo na tome da uklonimo administrativne prepreke za njihov poslovanje. Radimo na boljem povezivanju nauke i privrede što je ogroman razvojni potencijal naše zemlje“, kaže Vasiljević.

Kroz program Starteh-a do sada su sa tri miliona evra podržane 82 inovacije.

(RTS)