Utvrđene lokacije masovnih grobica u Spomen-parku „Jajinci“, sledeći korak – sprečiti piknike i trke automobila

Bojan Arbutina, kustos Muzeja žrtava genocida, rekao je da je od 22. marta do 4. aprila istraženo više od 2,5 hektara površine Spomen-parka „Jajinci“ kako bi se utvrdile tačne lokacije masovnih grobnica.

„Mi smo znali da masovne grobnice postoje, međutim te lokacije nikada nisu precizno utvrđene i zahvaljujući ovom istraživanju, mi smo danas u mogućnosti da znamo gde se one nalaze, gde su nacisti od leta 1943. do leta 1944. godine spaljivali tela žrtava koje su prethodno streljali“, rekao je Arbutina. 

Prema njegovim rečima, još uvek nema preciznih podatke o tome koliko je tu ljudi stradalo, ali podaci iz literature i istoričara govore da je tu streljano, zakopano i spaljeno blizu 60.000 žrtava.

Arbutina je ukazao i na neophodnost podizanja svesti građana o tom stratištu, kao i prestanku „nedoličnog ponašanja građana“.

Iako je to mesto najvećeg stradanja našeg naroda, pojedince nije sprečilo da na travnjaku prave roštilj, slave dečji rođendan, pa čak i da se sunčaju.

„Sada kada smo utvrdili da se nalaze masovne grobnice, idući korak će biti renoviranje kustoske kućice koja se nalazi u samom Spomenu-parku, gde će biti i fizičko-tehničko obezbeđenje, postavljene kamere, kako bismo sprečili nedolično ponašanje“, rekao je Arbutina. 

Naveo je da svakoga poslednjeg četvrtka u mesecu organizuju edukativne radionice, odnosno pešačke ture kako bi upoznali građane o tome šta se na tom prostoru dešavalo tokom Drugog svetskog rata, pošto je, kako je rekao, očigledno došlo do zastoja, ali i nebrige.

„Poziv je na našoj Fejsbuk stranici, na sajtu Muzeja žrtava genocida i mi očekujemo građane svakog četvrtka kako bismo razgovarali o tome šta se tu dogodilo, kako bismo proširili znanja, razmenili ideje i  ukazali pijetet prema žrtvama koje su tu stradale“, zaključio je Arbutina.

(RTS)