Lovci MiG 29 dočekuju Si Đipinga – srpska jela i kineske pesme u čast delegacije

Iz Pariza će stići predveče u naš glavni grad. Beograd je već postavio zastavice koje su deo dobrodošlice predsedniku Kine, prijateljske zemlje našoj Srbiji.

Sija će dočekati srpski lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion čim uđe u naš vazdušni prostor, a na beogradskom aerodromu će u njegovu čast biti postrojena garda Vojske Srbije.

Duž auto-puta u Beogradu postavljene su kineske i srpske zastave, a svečani doček kineske delegacije, biće organizovan i ispred Palate Srbija.

Tokom zajedničkog ručka dva predsednika, služiće se srpska jela i vina, a naši umetnici pevaće na kineskom: prvo pesmu „Moja domovina i ja“ a hor Čarolija pesmu „Prelepi cvet jasmina“.

Na kraju programa izvešće našu pesmu „Ovo je Srbija“.

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije i ministar spoljnih poslova, prenosi Kineski međunarodni radio.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19, i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice – Pariz, Beograd i Budimpeštu.

(RTS)