Odšetajte u prošlost uz tri-de vremeplov Prirodnjačkog centra u Svilajncu

Spoj digitalnih tehnologija, hologramskih slika i interaktivnih mapa vodi posetioce Prirodnjačkog centra kroz jedinstveni doživljaj. Reč je o potpuno novom konceptu, koji prati najsavremenije svetske trendove.

Posetioci imaju utisak da zaista prisustvuju rađanju života na planeti, da su dinosaurusi tu oko njih ili da putuju sa krdom mamuta. Realan je i prikaz udara asteroida.

„To je posebna tehnologija koja projektuje na sve četiri strane zida sliku, odnosno video-sadržaj i unutar nje mi prolazimo kroz sve geološke periode koji su se dešavali u istoriji, tako da svaki posetilac ima osećaj kao da se nalazi sa ti-reksom ili da se nalazi u okeanu kada su živele neke prapraribe“, objašnjava Stefan Radević, kustos muzeja.

Cilj Centra je popularizacija nauke, ovaj put uz upotrebu najsavremenijih digitalnih tehnologija. Čak i predškolci odlično se u svemu tome snalaze. Starija deca prepoznaju elemente školskog gradiva, ali je sve predstavljeno mnogo drugačije i zanimljivije.

Mališani kažu da i im je posebno zanimljiv osećaj vraćanja kroz vreme. Neki se vraćaju u Centar više puta, a drugi snimaju postavku da bi mogli da je gledaju ponovo.   

Prirodnjački centar u Svilajncu želi da bude deo Ekspa 2027, tačnije jedna od destinacija koju će stranci moći da posete van prestonice.

„Koncept Vlade Srbije je da se ne dešava sve samo na Sajmu i na Ekspu u Beogradu nego da se Srbija predstavi u najboljem svetlu. Prirodnjački centar biće sigurno jedna tačka na koju ćemo svi da budemo ponosni“, istakao je Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac.

Prirodnjački centar u Svilajncu ima devet stalnih postavki, Dino park sa replikama dinosaurusa u prirodnoj veličini, kutak za najmlađe, igraonice i prilagođen je svim uzrastima. Čak će i starijima biti zanimljiv jer se uvek nauči ili vidi nešto novo.

(RTS)