Kako se čuva klisura reke Gradac

Dragulj prirode Valjeva je reka Gradac, jedna od najčistijih u Srbiji. Tok od 28 km kroz krivudavu klisuru za istinske zaljubljenike u prirodu znači više od sintagme „predeo izuzetnih odlika“.

„Pravi Valjevci su odrasli na Gracu, poznaju ovu reku, kupaju se, otvaraju sezonu. Ja sam otvorio prošle nedelje kupanjem u hladnoj vodi. Ali dolazi dosta ljudi sa strane, iz cele Srbije, sa jedne strane mi je drago, što je posećeno i što se čulo za ovu reku i za ovu prirodu, a sa druge strane malo to i uznemiri čoveka“, navodi Aleksa Stojnić iz Valjeva.

Čuvari prirode svedoče da od 2020. godine na reku hrli sve više ljudi, koji pešače, planinare ili pak ovde po nekoliko dana borave grupe kolega radi negovanja timskog duha. Tokom leta kraj Graca je i po 200 šatora dnevno.

Ognjen Krnetić, čuvar prirode naglašava: „Sve je to mnogo aktivnosti na nekih 10-ak kilometara. Onda smo morali da neke mere koje postoje o Zakonu o zaštićenim prirodnim dobrima već preko 20 godina, ali ovde nisu primenjivane, jer nije bilo potrebe. Sad smo već morali da odredimo mesta koja su dozvoljena za kampovanje, mesta gde sme da se loži vatra, gde ne sme da se loži vatra, da malo ograničimo i to kretanje sa konjima“.

Dodaje da su morali da uvedu neka pravila: „Gde može da se pređe reka, da ne može grupa konja da ide koritom reke, pogotovo, recimo sad je mrest lipljena u toku.“

Gradac nije samo privlačan ljubiteljima ekološkog turizma i sportskim ribolovcima, već i speleolozima jer ima 70-ak pećina i arheolozima zbog ostataka drevnih utvrđenja.

„Dolazeći u manastir Ćelije smo zapazili da je ovde dolina reke Gradac i tako smo upoznali ovde fantastičnu prirodu. Inače, znam da je jedna od najčistijih reka u Srbiji“, kaže Aleksandar Popović iz Beograda.

O zaštićenom prirodnom dobru, delu klisure od ulivka Bukovske reke u Zabavu, pa do vodozahvata Ploče u Valjevu, što je 1268 ha, brine Ekološko društvo „Gradac“.

„Gradac je stanište naše najotrovnije zmije, poskoka. Njihovo parenje obično bude u prvoj polovini maja, međutim ove godine je sve poranilo i sad je parenje u jeku i bude ih po nekoliko. Tako da bih apelovao na ljude da se kreću stazama i da vode računa gde staju, da se ne zavlače, da ne idu samostalne avanture po ovim liticama“, ističe Ognjen Krnetić, čuvar prirode.

Ljubav prema Gracu podrazumeva odgovornosti. Bogatu faunu i floru može da ugrozi čovek i njegov uticaj. A to se najpre odnosi na vodu zahvaljujući kojoj Valjevci nisu žedni.

(RTS)