Turizam valjevskog kraja

Taorska vrela u podnožju Povlena jedna je od prirodnih atrakcija valjevskog kraja. Njegovi slapovi poznati su i sa naslovnih strana turističkih časopisa.

„Išli smo dosta po Srbiji, ima dosta prirodnih lepota, ali ovo je baš jedinstveno“, kažu posetioci. Drugi dodaju: „Taorska vrela su jedno od najlepših vrela i vodopada Srbije, pored Sopotnice i vodopada Stare planine“.

I Crna reka podno Divčibara, zaštićen je prirodni dragulj na obroncima Maljena koja privlači turiste u seoska domaćinstva.

“Gostiju ima tokom cele godine, zadovoljni smo, planinara ima još više“, kaže Milja Obradović, iz sela Podbukovi.

Na Planini Maljen ušuškane su Divčibare, najpoznatija valjevska turistička destinacija. Poznate su po blagotvornoj klimi, još od kneza Miloša Obrenovića. Proglašene su za klimatsko turističko mesto davne 1932.god.

„Maljen je biodiverzitetom bogata planina iz razloga što je prva planina iznad velike prostrane Panonske nizije, klimatski raznovrsna, raznovrsna u podlozi, samim tim i biljni svet je jako interesantan sa preko 1100 biljnih vrsta na relativno malom prostoru. Gde se Maljen ističe, ističe se u bogatstvu vrsta roda gencijana odnosno familija gencijana ce, lincura žuta. Ovo ovde predstavlja epicenter biodiverziteta Maljena“, naglašava prof. dr Nebojša Menković, farmakolog.

Za nepun vek organizovanog turizma na Divčibarama, ovaj planinski centar ponovo se svrstava među traženije turističke destinacije.

Branka Ilić, sa Divčibara ističe: „Sve ponude koje smo pravili mi smo bazirali na divčibarskoj lokaciji, odnosno geografskim predispozicijama Divčibara, jedinstvenim prirodnim osobenostima ovog kraja, autentičnom gastro folkloru i ogromnom kulturno-istorijskom nasleđu ovog dela Zapadne Srbije“.

Divčibare se intezivno razvijaju u proteklih desetak godina. Izgrađeni su najluksuzniji hoteli i apartmanska naselja. Ekspanzija kapaciteta i sadržaja vidljiva je na svakom koraku. Divčibare nisu više samo zimski planinski centar.

„Za ovih devet godina se rešilo dosta oko te infrastrukture, mi smo upotpunili zimske sadržaje, mislimo na ski školu i ski rentu i uopšte taj neki boravak na snegu“, navodi Andrija Marjanović, iz „Divčibare Sky resort-a“.

Dodaje da su nakon toga izgradili avantura park i zip lajn, urađen je i bajk park sa daunhil stazama sa ukupnom dužinom oko šest kilometara.

„Tu bi svakako izdvojio Divcu trejd, imaju letnja i zimska, i koja ima preko 500 ljudi na startu. Svakako bi posebno izdvojio Mountin mjuzik fest koji organizujemo prvog vikenda avgusta na Divčibarama i koji ima preko pet hiljada posetilaca. Ovog leta Divčibare će biti bogatije za stazu za tjubing koji će biti u funkciji cele godine kao i novi zip lajn. Sve manje su izražene sezone kao sezone, već imamo konstanto goste preko cele godine“, nastavlja Andrija Marjanović.

Divčibare se sve više spominju kroz bolje uslove za boravak raznih grupa turista, a sve manje zbog infrastrukturnih nedostataka. Na radost Divčibaraca gostiju je sve više na ovoj planini.

(RTS)