Koje sve svetinje čuva valjevski kraj?

Selo Lelić znamenito je po svojim manastirima koji predstavljaju duhovno i neprocenjivo kulturno-istorijsko blago našeg naroda. Manastir Ćelije, čiji se nastanak vezuje za kralja Dragutina i 13. vek, svetinja je burne istorije i duhovni centar koji blagodareći prepodobnom Justinu Ćelijskom uživa veliki ugled u pravoslavnom svetu. Na veliki praznik Blagovesti, na godišnjice rođenja i prestavljanja u Gospodu Justina Ćelijskog, jednog od najvećih duhovnika, hiljade vernika celiva mošti u njegovom zavetnom trooltarnom hramu.

„Život je moj i svih mojih sestara ispunjen radošću, da mi ostavljamo Bogu i narodu, kao sveti Nemanjići da se uporedi malo sa svojom skromnošću, ostvaljamo budućnosti i srpskom narodu ovu svetinju“, kaže mati Glikerija, igumanija manastira Ćelije.

U manastiru Ćelije u jednoj od prvih škola u Srbiji pod Milošem Obrenovićem, „prvi bukvar je učio“ i Sveti Nikolaj Velimirović, čije se mošti nalaze u obližnjem Manastiru Lelić, njegovoj zadužbini. Verni narod i poklonici dela, jednog od najumnijih i najmudrijih teologa i besednika Srpske pravoslavne crkve, uskoro će dobiti i muzej posvećen Svetom Nikolaju, koji se gradi prilozima.

„Objekat će se sastojati iz tri segmenta. Jedan je muzej koji poseduje manastir zaostavština Svetog Vladike Nikolaja, drugi biblioteka manastira i treći kongresna sala koja će biti korišćena za naučne skupove, predavanje izučavanje Svetog Vladike Nikolaja, tako i dela Sv. Justina Celijskog „, kaže otac Georgije, iguman manastira Lelić.

Značajna valjevska svetinja je i manastir Pustinja, gde se nalazi najstarija crkva Eparhije valjevske. Obeležio je 400 godina od izrade živopisa.

„Diviti se ovim božanstvenim bogomoljama, ovome daru naših predaka, ovoga što je Božjom promišlju nama dodeljeno ovde, divite se tome nije dovoljno. Hvaliti se time i pokazivati drugima, ni to nije dovoljno. Treba sledovati tome primeru i treba da otkrijemo šta danas i sutra za nas one treba da znače“, rekao je profesor dr Darko Tanasković.

Bilo da ste vernik, ljubitelj kulture i istorije ili turista, obilazak valjevskih manastira je nezaboravno iskustvo koje donosi duhovni mir i posebnu čudotvornu energiju.

(RTS)