Traži se prvi finalista Lige šampiona – Dortmund brani gol prednosti protiv PSŽ-a

Borusija nakon pobede u prvom meču sa golom viška putuje u Pariz i nada se boljem rezultatu u odnosu na prethodno gostovanje na „Parku prinčeva“ iz septembra prethodne godine.

Ekipa Edina Terzića će pokušati da napravi iznenađenje i plasira se u svoje prvo finale nakon 2013. godine kada ih je Bajern zaustavio i sprečio da dođu do svoje druge titule prvaka Evrope. 

Sa druge strane, PSŽ na novo učešće u finalu čeka četiri godine. Parižani za sada nemaju nijedan trofej elitnog evropskog takmičenja u svojim vitrinama, a u jedinom finalu do sada su takođe izgubili od Bajerna.

Odličan prvi meč Dortmunda

Dortmund je prvoj utakmici na domaćem terenu pokazao da nije zalutao među četiri najbolje ekipe. Naročito je to bilo vidljivo u prvom poluvremenu pri nerešenom rezultatu kada su domaći bili bolji rival, što im se isplatilo u 35. minutu kada je Niklas Filkrig postigao, ispostaviće se, jedini pogodak na meču.

Nemac je osim pogotka tokom čitavog meča mučio štopere gostiju svojim sjajnim kretnjama i razigravanjem saigrača i biće najveća pretnja po gol Đanluiđija Donarume u revanšu.

Odličan meč odigrao je i Džejdon Sančo koji je podsetio fudbalski svet zbog čega je Mančeseter Junajted svojevremeno izdvojio grdan novac kako bi ga doveo u svoje redove.

PSŽ je u drugom poluvremenu očekivano bio bolji rival, imao je inicijativu i više prilika, ali nije uspeo da pronađe put do gola pored veoma dobro organizovane odbrane domaćina.

Međutim, PSŽ je u četvrtfinalu već pokazao da je u stanju da stigne zaostatak iz prvog meča. Tada su posle poraza na domaćem terenu nadigrali Barselonu u gostima, te bi sada trebalo da imaju za nijansu lakši posao, s obzirom na to da se revaš igra na njihovom terenu.

Luis Enrike će ipak imati nešto više problema od svog kolege, makar kada je sastavljanje tima u pitanju.

Osim Lukasa Ernandeza, koji je na prethodnom duelu sa Dortmundom doživeo povredu kolena zbog koje će propustiti i Evropsko prvenstvo, Španac neće moći da računa ni na Presnela Kimpembea i Laivina Kurzavu. U ekipi Dortmunda se od važnijih igrača neće naći Sebastijan Aler, dok je Karim Adejemi upitan.

Motiv više za obe ekipe

Odavno je već poznato da je Kilijan Mbape čelnicima PSŽ-a saopštio odluku da od sledeće godine više neće nositi dres kluba iz glavnog grada Francuske.

Svetski sportski mediji su ga već preselili u Real Madrid i delovalo je da je stvar već rešena, te da se samo čeka fotografija sa Florentinom Perezom i dresom „kraljevskog kluba“.

Međutim, napredak Parižana u Ligi šampiona bacio je priče o francuzovom odlasku u senku i raširio tračeve o potencijalnom ostanku, ukoliko se dođe do prvog trofeja Lige šampiona u istoriji kluba.

Mbape je već sada najbolji strelac PSŽ-a u istoriji takmičenja i bez premca najvažniji fudbaler ekipe u prethodnih sezona i nema sumnje da bi njegov odlazak prouzrokovao velike promene unutar samog kluba.

Osvajanje „ušatog trofeja“ stoga će predstavljati dodatni motiv za ceo tim, bilo da to bude u svojstvu ispraćaja ili razloga da Francuz ostane u Parizu.

Dodatni motiv imaće i Dortmund, čiji će dugogodišnji kapiten i najverniji igrač napustiti klub na kraju sezone, bez obzira na rasplet u njenoj završnici.

Marko Rojs je više od deceniju sinonim za vernost u svetu fudbala i simbol jedne od najboljih generaciju u istoriji kluba iz Dortmunda.

Ostao je u klubu uprkos brojnim ponudama koje je imao, gledajući na desetine svojih saigrača i dobrih prijatelja kako odlaze, a neke od njih je dočekao širom raširenih ruku i kada su se vraćali.

Kada je Liga šampiona u pitanju, najbolji je strelac i igrač sa najviše utakmica u istoriji Borusije, zbog čega odlazak koji je najavio nakon poslednjeg meča u sezoni dodatno dobija na značaju.

Status jedne od najvećih legendi kluba mogao bi još samo da podeblja trofej namenjen osvajaču Lige šampiona, zbog čega će njegovi saigrači imati dodatan motiv da ga se domognu.

Prethodni susreti

Dva tima su se pre prvog polufinalnog meča već sastajala ove sezone i to u grupnoj fazi.

U prvom meču PSŽ je na domaćem terenu slavio sa 2:0 golovima Mbapea i Ašrafa Hakimija.

Duel u Dortmundu završen je bez pobednika, a strelci su bili Adejemi i Voren Zaire-Emeri.

Pre toga su se sastali u osmini finala 2020. godine kada je PSŽ prošao dalje nakon što je pobedom od 2:0 kod kuće nadomestio zaostatak od jednog gola iz Dortmunda.

(RTS)