Španski mediji: Barselona uzima kredit od 100 miliona evra

Visina kredita zavisiće od uslova u kojima se zatvaraju ponovni pregovori o sponzorstvu „Najka“ , koji će 2024. platiti deset miliona manje od evra za loše nastupe u evropskom takmičenju. Barsa računa da će bonus prikupljen iz novog ugovora sa „Najkom“ moći da pokrije ovosezonski operativni deficit.

Prošlog oktobra Barsa je odobrila budžet od 859 miliona evra sa neto dobiti od 11 miliona evra. Međutim, postoji mogućnost da se godina završi sa gubicima, pa otuda i potraga za novim kreditom koji bi mogao da pokrije pad prihoda kod „Najka“ i probleme u dobijanju novca od 49 posto od sektora Barsa Medija.

Katalonci još uvek čekaju 100 miliona evra koje je trebalo da dobiju u junu od kompanije Libero sa kojom su u sudskom sporu. Osim kredita ili sporazuma sa „Najkom“ , tih 100 miliona je ključ da se godina ne završi sa gubicima; i takođe omogućava da pokušaj obnove ekipe.

Prema „La Vangardiji“, velika pretnja za Barsu je to što je Laporta prošle godine stavio više od 400 miliona u Barsinu kasu; polovina od prodaje 51 posto Barsa Medija koja ostaje u njihovim rukama i ostalih 200 miliona kao profit od prodaje preostalih 49 posto. Finansijska situacija kluba ostaje veoma napeta i u godini 125. godišnjice postojanja. Čini se da je mesec jun ključan za pokušaj oživljavanja klupske ekonomije, piše u tekstu.

(RTS)