Netanjahu: Šaljemo delegaciju u Kairo, ali nastavljamo operaciju u Rafi; Bela kuća: Razmatramo predlog Hamasa

Hamas je saopštio da je prihvatio predlog o prekidu vatre u Gazi koji su predložili Egipat i Katar.

Prema navodima Al Džazire, egipatsko-katarski predlog predviđa tri faze: Povlačenje izraelskih snaga iz koridora Necarim, kojim Izrael deli Gazu na severni i južni deo; trajni prekid vojnih operacija i potpuno povlačenje izraelske vojske; prekid blokade palestinske enklave.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da je ratni kabinet odobrio nastavak operacija u Rafi kako bi se pojačao pritisak na Hamas da oslobodi izraelske taoce, kao i da se ostvare drugi ratni ciljevi.

„Iako najnoviji predlog Hamasa o primirju nije u skladu sa izraelskim zahtevima, Izrael će poslati delegaciju da se sastane sa pregovaračima kako bi pokušali da postignu prihvatljiv sporazum“, navodi se u saopštenju kancelarije Benajmina Netanjahua.

Bela kuća navela je da razmatra odgovor Hamasa na predlog sporazuma.

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS) kaže da se hiljade ljudi evakuišu istočno od Rafe, nakon izraelskog naređenja uoči očekivanog napada na najužniji grad te enklave.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj napisao je u objavi na platformi Iks da su naredbe Izraela za evakuaciju iz Rafe “neprihvatljive“:

Borelj je istakao je da Izrael mora da primeni Rezoluciju 2728 Saveta bezbednosti UN kojom se zahteva hitan prekid vatre.

(RTS)