Raste broj žrtva nemira na Novoj Kaledoniji, obustavljeni komercijalni letovi, blokirano 3.200 ljudi

U neredima koji su koji su zahvatili ovu francusku prekomorsku teritoriju na jugu Pacifika, poginulo je šest osoba, od kojih su tri pripadnika domorodačkog naroda Kanak i jedan policajac.

„U najnovijem sukobu su teško povređene još dve osobe“, rekao je ovaj zvaničnik potvrđujući izveštaje francuskih medija i da je smrtonosni okršaj izbio kod barikade na severu glavnog ostrva u Kala Gomenu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, čija nadležnost se prostire i na Novu Kaledoniju, izjavio jeda je policija uhapsila osobu koja je upucala dvojicu Kanaka.

Pariski dnevnik Mond i druge francuske novinske kuće preneli su da je ubijena osoba muškarac, a da je među povređenima i njegov sin.

Obustavljeni komercijalni letovi, blokirano 3.200 ljudi

Komercijalni letovi su od utorka u prekidu zbog nereda koji su zahvatili ovu francusku prekomorsku teritoriju na jugu Pacifika, prenosi dnevni list Mond.

Prema podacima dve lokalne avio-kompanije na Novoj Kaledoniji, oko 3.200 putnika je blokirano i ne može da napusti ovo pacifičko ostrvo na kojem je proglašeno vanredno stanje, izjavio je na konferenciji za novinare u Numei portparol francuske vlade Žilber Tijenon.

Proteste, koji traju više nedelja, a koji su u ponedeljak prerasli u nerede, organizovao je separatistički pokret „Odbor za koordinaciju terenskih akcija“ zbog plana Francuske da proširi pravo glasa u Novoj Kaledoniji na francuske građane koji žive na tom ostrvu duže od 10 godina.

Vlada Nove Kaledonije pozvala je tokom ranije održane konferencije za novinare da se prekinu blokade i barikade.

„Ubijamo jedni druge i ne možemo ovako da nastavimo. Ljudi umiru ne zbog oružanih sukoba, već zato što nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti i hrani“, izjavio je Vaimu’a Muliava, član lokalne vlade.

Francuska vlada je 15. maja proglasila vanredno stanje na Novoj Kaledoniji, a na ostrvo je iz Francuske poslato pojačanje od 1.000 policajaca.

(RTS)