Petnica: Jedinstvena naučna škola na Balkanu

Tako su Petničari u leto 2011. godine u temelj novih laboratorija ugradili vremensku kapsulu. Do daleke budućnosti čuvaće poruke, dokumenta i vredne predmete iz prve tri decenije postojanja Istraživačke stanice.

Na tom temelju godinama već u odličnim uslovima istražuju mladi, radoznali i žedni naučnih saznanja iz Srbije i zemalja u okruženju.

„S obzirom da mene zanimaju neuro-nauke, spoj biologije, psihologije i hemije, biomedicina je program na kom sam primetio da može da mi pruži ono što želim da ostvarim u Petnici“, navodi Vuk Velemir iz Beograda.

„Otkrivam, pronalazim one delove te oblasti, tačnije fizike koja mi se sviđa, što je Petnica upravo i uradila. Radim na nekim oblastima za koje nisam ni znala da će me toliko interesovati”, kaže Mara Snader iz Beograda.

„Ovde stvarno radimo na neki način na koji se ne radi u školi, na neki interaktivniji način. Za mene je to emotivno, veoma sigurno mesto, zato što stvarno svi saradnici se trude da nam pomognu da se osećamo što sigurnije, što prihvaćenije ovde“, dodaje Karima Kheravi iz Beograda.

Ko stasava u Istraživačkoj stanici stiče i veštine predavača, lidera i menadžera, a pri tom ostaje vezan za naučnu oblast koju voli.

Luka Zrnić, saradnik na programu fizike: „Oni su meni bili kao idoli, kao nešto nedostižno, ja sam im se stvarno divio i sad, kad sam postao jedan od njih, shvatam koliko je to, zapravo, predivna stvar, meni je stvarno zadovoljstvo da radim s ovom decom. Oni su svi stvarno zainteresovani, kao: hoćemo da znamo još”.

Posle tri godine redukovanih programa, uspostavlja se ranija dinamika. Tokom leta fizikom visokih energija, kosmologijom i finansijama baviće se studenti. Najstariji osnovci u septembru pohađaće Letnju naučnu školu, a srednjoškolci će učiti i istraživati čitave godine.

Stanisalav Milošević, programski direktor Istraživačke stanice Petnica ističe da im je ideja da ove godine, zapravo, ostvare pun kapacitet rada sa srednjoškolcima. “Nakon tog ciklusa sledi Petnička konferencija, zaparavo, polaznici koji završe svoje projekte prezentuju svoje radove pred svima. To je svečan, važan događaj za stanicu, a nakon toga ide sređivanje radova za „Petničke sveske“.

Verujemo da nema sela na Balkanu koje ima ovakvu naučnu oazu. Istraživačka stanica, stecište mladosti i znanja, krasi Petnicu, živopisno predgrađe Valjeva.

(RTS)