Valjevski duvan čvarci – slani, a slatki

Valjevski duvan čvarci specijalitet je koji se priprema po recepturi staroj gotovo dva veka. Kuvanje i ceđenje čvaraka u valjevskim domaćinstvima, po tradiciji je važan događaj i majstorstvo koje se prenosi generacijama:

„Ovaj duvan čvarak – treba vremena dosta, treba između sedam i osam sati, s tim kako se sprema. Mora da se naspe dosta vode, otprilike ide dvadeset posto vode na količinu mase, i tijana vatra da se tera, polako da ima čovek strpljenja“, objašnjava Marko Stojić, iz sela Popučke kod Valjeva. Dodaje: „Evo, sad je stigao finiš rada zadnjeg dana da se vidi sta smo uradili i kako smo uradili od jutros, da se vidi kakvi su čvarci. Oni su ispali sočni, lepi i imaju boju starog zlata“.

Slaven Batočanin iz Valjeva kaže da su za 18 godina postigli da brend zvani zig duvan čvarci postane svetski proizvod, prepoznatljiv ne samo u Srbiji nego u Evropi i na Balkanu. „Uspeli smo da duvan čvarci postanu među 50 pojmova koji indentifikuju Srbiju u svetu. Napravili smo i manifestaciju koja se zove Festival duvan čvaraka koja traje od 2006. godine“.

Slaven ističe da niko ne može da napravi čvarke kao Valjevci.

Za duvan čvarke Valjevci kažu da mogu da se jedu bez hleba i da nemaju holesterola, jer su im izvučene sve masnoće.

(RTS)