Brazil traži objašnjenje – zašto se Bolsonaro krio u mađarskoj ambasadi

Brazilsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je mađarskog ambasadora kako bi objasnio zašto je bivši predsednik te južnoameričke zemlje Žair Bolsonaro proveo dve noći „skrivajući se“ u ambasadi Mađarske u Braziliji prošlog meseca, dok su istražitelji federalne policije zatvorili neke od njegovih najbližih saradnika.

Bezbednosni snimci do kojih je došao Njujork tajms pokazali su da se početkom februara – četiri dana nakon što su dvojica Bolsonarovih pomoćnika uhapšena pod sumnjom da su planirali rušenje brazilske vlade – Bolsonaro sklonio u ambasadu, udaljenu nekoliko minuta vožnje od predsedničke palate.

Njujork tajms navodi da je Bolsonarov boravak u ambasadi sugerisao da je „pokušao da iskoristi svoje prijateljstvo sa kolegom i krajnje desničarskim liderom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom iz Mađarske, u pokušaju da izbegne brazilski pravosudni sistem dok se suočava sa krivičnim istragama“.

Bolsonaro potvrdio da je bio u ambasadi

Bolsonaro je u ponedeljak potvrdio izveštaj, rekavši brazilskom sajtu Metropoles:

„Neću poreći da sam bio u ambasadi… Neću reći gde sam još bio. Imam krug prijatelja sa nekim šefovima država širom sveta. Oni su zabrinuti. Razgovaram sa njima o stvarima u interesu naše zemlje. Tačka. Ostalo su spekulacije“, rekao je Bolsonaro.

U saopštenju, advokati bivšeg predsednika rekli su da je on bio u ambasadi „kako bi bio u kontaktu sa vlastima prijateljske zemlje“. Alternativne interpretacije su predstavljale „delo fikcije, bez veze sa stvarnošću“ i bile su „lažne vesti“, dodaju advokati u saopštenju.

Nekoliko krivičnih istraga

Bolsonaro, koji je izgubio vlast krajem 2022. nakon što ga je na predsedničkim izborima pobedio njegov levičarski rival Luiz Inasio Lula da Silva, suočava se sa nizom krivičnih istraga u vezi sa tvrdnjama da je lažirao evidenciju o vakcinaciji protiv kovida, da je pokušavao da izvuče skupe strane poklone i, što je najozbiljnije, da je planirao da sruši vladu svog naslednika.

Bolsonaro je 8. februara bio primoran da preda svoj pasoš u okviru istrage federalne policije o navodnom pokušaju državnog udara 8. januara 2023. kada su Bolsonarove pristalice digle pobunu u glavnom gradu.

Dvojica bliskih saradnika, Marselo Kosta Kamara i Filipe Martins, uhapšeni su, a pretresene su adrese povezane sa moćnim bivšim članovima Bolsonarove administracije.

Te večeri, Orban je tvitovao fotografiju na kojoj se pojavljuje kako se rukuje sa Bolsonarom i nudi nekoliko reči podrške. „Iskren patriota. Nastavite da se borite, gospodine predsedniče!“

Dve noći u ambasadi

Četiri dana kasnije, u ponedeljak, 12. februara u 21.34, crni sedan pojavio se na kapiji mađarske ambasade u Brazilu, prema slikama koje je dobio Njujork tajms. Tri minuta kasnije, pojavio se ambasador Mikloš Halmai koji je pustio svog posetioca unutra. Bolsonaro je uveden.

Bivši predsednik je navodno ostao u ambasadi do popodneva 14. februara.

Bolsonaro nije razjasnio zašto je odlučio da poseti ambasadu. Međutim, on je javno izrazio strah od iste sudbine kao i bivša predsednica Bolivije Žanin Anjez.

Godine 2022, Anjez je osuđena na 10 godina zatvora nakon što je proglašena krivom za pomaganje u orkestriranju navodnog puča 2019. koji ju je doveo na vlast nakon pada predsednika Eva Moralesa.

Pre svog izbornog poraza, Bolsonaro je rekao da vidi samo tri moguće budućnosti za sebe: zatvor, smrt ili pobedu. Snimak Njujork tajmsa sugeriše da se sada razmatra četvrta alternativa: novi život kao stanara u mađarskoj ambasadi, gde po međunarodnom pravu ne može biti uhapšen.

Izveštaji o Bolsonarovoj dvodnevnoj pauzi u ambasadi podstakli su pozive da bude zadržan kako bi se sprečio da izbegne pravdu.

Mađarski ambasador je, kako se izveštava, ćutao tokom svog 20-minutnog sastanka sa brazilskim diplomatama u ponedeljak popodne.

(RTS)