U bojničkoj opštini sve više šaranskih ribnjaka

Umesto goveda i konja koje su generacijama čuvali, na imanju Stamenkovića u Kosančiću kod Bojnika pre 10 godina podignut je ribnjak. Tomislav, inženjer stočarstva i profesor u Poljoprivrednoj školi prvi je u Pustoj reci počeo da uzgaja šarane. Na dedovini je sagradio pet bazena koji su puni do oktobra.

„To je grana koja ne iziskuje toliko vremena kao svaka druga stočarska proizvodnja. Tu su obaveze dosta manje“, navodi Tomislav Stamenković, proizvođač ribe iz Kosančića.

Za nedelju dana počinje mrest. Stamenkovići godišnje proizvedu oko tonu i po konzumne ribe i mlađi. Uloženo se za godinu i po dana vrati.

„Uslovi su dobri. Bili bi još bolji kada bi imali prirodni izvor sa vodom. Ovako svu vodu dodajemo iz bunara pomoću pumpi, radi se pomoću pumpi sve to poskupljuje proizvodnju“, kaže Tomislav Stamenković, proizvođač ribe iz Kosančića.

Kad krenu letnje vrućine u bazene spuštaju aeratore da bi šarani imali dovoljno kiseonika. Marija je uz supruga dosta naučila o ribarstvu. Pomaže u svemu.

„Kad su izlovljavanja onda imamo pomoć, tako da to je najteži deo posla. Volimo ovaj posao, radimo s ljubavlju i zadovoljni smo“, ističe Marija Stamenković.

Zadovoljan je i Vladimir Kitanović u selu Dragovcu. Pre 3 godine je napravio ribnjak. Šarane hrani isključivo kuvanom pšenicom i kukuruzom.

„Ima tržište čak ima i više nego što treba. Zadovoljan sam s tim. Planiram da isto proširim za još jedan, dva sigurno da napravim“, kaže Vladimir Kitanović, proizvođač iz Dragovca.

Za podsticaje u poljoprivredi iz budžeta opštine Bojnik izdvojeno je 4 miliona dinara, najviše za stočarstvo. Ove godine prvi put subvencije će dobiti i domaćinstva koja se bave uzgojem ribe.

„Da konkretno i njih pomognemo odnosno da finansiramo i tu stočarsku proizvodnju jer mogu reći da su ovi ribnjaci kod nas kontrolisana proizvodnja i da je kvalitet mesa izvrstan“, navodi Ivica Jovanović,šef odseka za poljoprivredu Opštine Bojnik.

Zbog toga je i potražnja šarana posebno mlađi velika. Nadaju se da će uz subvencije i ribnjaka biti znatno više u bojničkoj opštini.

(RTS)