Meštani Aleksandrova žele da probude sećanja na avanture u Ćiri

Od banatske male pruge u Aleksandrovu je ostala stanična zgrada i mesto za utovar i istovar robe. Sve drugo je u sećanjima poput avantura kakve je samo ovaj prevoz mogao da pruži, kaže Nikola Vrzić koji još pamti koliko može biti dug put od Zrenjanina do sela.

„Nije mogao da se probije kroz sneg, onda mašinovođa otkači lokomotivu pa prazan ide tako solo sto metara, pa se vrati u rikverc, pa mu se zakači ponovo onaj klin. I tako smo uveče tek stigli nazad“, priseća se Nikola.

Mnogi meštani Aleksandrova još pamte datum svoje poslednje vožnje na pruzi uskog koloseka.

„Šezdeset pete, drugog decembra sam se ja zadnji put vozio tim našim čuvenim Ćirom od Zrenjanina pa do ovde. Nije bilo autobusa, automobila, nije bilo taksista. Sve je taj naš Ćira to vozio. U Zrenjaninu je radilo negde par stotina ljudi iz Aleksandrova i to je sve prevozio“, priča Slobodan Stražmešter iz Aleksandrova.

Da se pruge i Ćire sećaju nove generacije potrudio se „Klub prijatelja Aleksandrova“ koji je ispred nekadašnje železničke stanice postavio spomen tablu posvećenu maloj banatskoj pruzi.

„Mi sada možemo da našoj deci pokažemo da tu stvarno jeste nešto bilo. Jer ranije kad pokušam da objasnim i deci to ništa ne znači, jedna stara zgrada, razbijeni prozori vidite i tako dalje. Ali to je sve nekad blistalo“, kaže Jelka Čokolov Filušev iz Kluba prijatelja Aleksandrova.

Pruga Veliki Bečkerek – Žombolj otvorena je 1898. Putnički vozovi su po njoj išli do 25. maja 1968. Teretni saobraćaj i pruga su ukinuti 1969. godine.

(RTS)