Pred Piroćancima izložba fotografija o odnosu prema kulturnim dobrim

Na urušenim temeljima nekadašnje svetinje – ikone i kandila pod vedrim nebom – tužan prizor ovekovečen na fotografiji.

„Ove godine, motiv je bilo crkvište u selu Rudinje, inače tema je bila vera. A crkvište mi je bilo interesantno, jer ga niko do sada nije slikao i mnogo ljudi čak i ne znaju da ono postoji“, priča Jovana Marković, autorka nagrađene fotografije.

Slične teme bile su inspiracija i drugim autorima.

„Ova crkva Presvete Bogorodice u mestu Donja Kamenica kod Knjaževca iz 14. je veka i stvarno je posebna, zovu je srpski Notr Dam. I posebna je po tome što su freske rađene vizantijsko-plavom“, navodi Lidija Jevremović, autorka fotografije.

Konkurs Muzeja Ponišavlja fokusiran na kulturno nasleđe u širem smislu, odavno je prevazišao lokalne okvire, a kvalitet fotografija je po oceni organizatora, mnogo bolji nego predhodnih godina.

Aleksandar Ćirić, fotograf, član žirija ističe da je uvek akcenat na temi. Objašnjava: „Na načinu na koji autor odgovori datoj temi, s’ obzirom da je to i poenta celog ovog konkursa i ove izložbe.“

„Izložba koja je verovatno jedna od najposećenijih izložbi u ovom delu Srbije. Samim tim što će izložba biti otvorena narednih meseci na ovom prostoru, svako ko bude posetio Pirot i našu znamenitost, može da pogleda i ove fotografije“, kaže Nenad Jovanović, kustos Muzeja „Ponišavlja“u Pirotu.

A u moru sumornih slika, svetli primeri su upravo spomenici kulture od velikog I izuzetnog značaja – srednjovekovna tvrđava iz 14., kao i kuća Malog Riste iz sredine 19.veka, najslikaniji objekti u Pirotu.

Brigom o kulturnom nasleđu – bilo ono materijalno ili nematerijalno, čuva se nacionalni identitet. Sa druge strane, ono predstavlja i ostavštinu za budućnost.

(RTS)