Kako su u Šapcu smanjili broj napuštenih pasa na ulicama

Vole da se igraju, znaju da se raduju i pokažu ljubav. U domu Olge Stepanović, kako kaže, ravnopravni su članovi porodice.

“Putuju sa nama, idu na odmore, letovanja, zimovanja, a ovi koji ostaju, njima je sve obezbeđeno, ja sam odrasla uz njih”, navodi Olga Stepanović iz Šapca. Dodaje: “Naši svi psi su sterilisani i kastrirani, pružena im je potpuna medicinska nega, naši psi na Savi su takođe sterilisani, ja stvarno dajem sve od sebe da i lutalice i štence koje nalazim pa udomljavam, da im obezbedim sterilizaciju i taj vid odgovornog vlasništva”.

Za samo nekoliko dana, u Veterinarskoj stanici Šabac, zakazano je više od 200 intervencija.

“Dovoljno je da vlasnici pasa koji žive na teritoriji grada Šapca, i opštine Šabac, dođu sa svojom ličom kartom, upišu se da dobiju termin, i to ide svojim putem. Naravno, svrha ove akcije je smanjene napuštenih pasa, dobrobit njihova, sterilizacija u svakom slučaju ima zdravstvene aspekte za ženke pasa. Za 3 godine par napuštenih pasa može da ima do 3.000 potomaka”, ističe Davor Šašić, direktor Veterinarske stanice Šabac.

Psi koji nisu imali odgovorne vlasnike žive na šabačkim ulicama ili u Prihvatilištu. Članovi udruženja „Pravo na život“, ih hrane i šetaju, ali i ukazuju na probleme i pokreću inicijative. Procenjuje se da na teritoriji grada ima oko 2.500 napuštenih pasa.

“Vrlo često uzimamo psa kao da su igračke, čim igračke dosade, te igračke menjamo nekim drugim. Sterilizacija je jedini human način da se reši problem napuštenih pasa, mi u zabludi verujemo da kada sklonite psa sa ulice da ste onda ulicu zapravo oslobodili jednog psa, a pošto su psi teritorijalne životinje, to samo znači da ste samo oslobodili prostor da na to isto mesto dođe potpuno nepoznat pas”, objašnjava Daniela Berić Damnjanović, iz Udruženja „Pravo na život“.

Kapaciteti gradskog prihvatilišta za pse su popunjeni. Boksovi su prošireni, a urađeno je i 11 novih.

“Samim tim da smanjimo i te neke milionske odštete koje se dešavaju od ujeda pasa i uništavanja stočnog fonda po selima, to su višemilionski iznosi i samo da ta sredstva koja se isplaćuju usmerimo na ovo humano rešavanje broja pasa lutalica i imaćemo rešen problem u roku 2-3 godine”, naglašava Miloš Jekić, upravnik Prihvatilišta za pse JKP „Stari grad“.

Šabačko komunalno preduzeće obezbedilo je kućice za napušene pse koje su postavljene na pet lokacija u gradu. Hrane ih volonteri dok njihova skloništa održavaju radnici Zoohigijene.

(RTS)