Šta je saradnja sa Kinom donela Boru

Količina dobijenog bakra i zlata u Boru prošle godine je dvostruko veća u odnosu na raniji period. Proizvedeno je 240 hiljada tona bakra i 7,5 tona zlata. To je rezultat ulaganja kineskih partnera i modernizacije rudnika.

„Imamo dve podružnice u Srbiji, Koper i Majning i u njih smo u predhodnih pet godina uložili pet milijardi američkih dolara. Samo u ekološki program Ziđin Koper investirali smo tri puta više nego što je dogovoreno sa Vladom Srbije. Uložili smo 0,2 milijarde dolara i zbog toga je poboljšan kvalitet vazduha i vode što su nasleđeni višedecenijski problemi“, navodi Kvin Guinzi, generalni direktor Srbija Ziđin koper.

Rekonstruisana je topinica sa rafinacijom, izgrađena fabrika za odsumporavanje gasova koji idu u atmosferu kao i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, što su glavni ekološki projekti. Na površinskom kopu Veliki Krivelj, radi duplo više radnika, a svim radovima upravlja se iz kontrolnog centra.

„Tehnički smo se jako promenili. Mi smo povećali našu proizvodnju četiri puta, mislim na iskopine, a što se tiče rude bakra povećana je dva do dva i po puta od dolaska Ziđina. Kupljeno je preko dvadeset kamiona, tako da je flota duplirana“, ističe Nemanja Aničić, rukovodilac površinskog kopa Veliki Krivelj Srbija Ziđin koper.

Prvi zeleni rudnik kod nas „Čukaru Peki“ kod Bora za samo dve i po godine zajedno sa Koperom postaje najveći izvoznik u Srbiji i uvršten je u 100 najboljih kompanija u jugoistočnoj Evropi. U otvaranje rudnika Kinezi su uložili 2,3 milijarde dolara. Prioriteti su im bezbedna proizvodnja i ekologija.

„Naša kompanija prva je uvela u Srbiji da oko 90 posto svog jalovog materijala koji se izbaci iz jame vraća se ponovo u otkopani prostor. Time štitimo životnu okolinu i sprečavamo sleganje terena“, objašnjava Dalibor Stojadinović, menadžer rudnika Srbija Ziđin Majning.

U rudnicima u Boru i Majdanpeku zaposleno je više od deset hiljada ljudi, direktno ili indirektno. Budžet grada Bora višestruko je uvećan. Ali ipak najveći dobitak, slažu se svi, je to što Bor više nije crna tačka na ekološkoj karti Evrope.

(RTS)