Olimpijac iz Stragara

Za 12 sekundi pretrčao je 100 metara na Košutnjaku, 20. maj 1912. Mesec dana kasnije Dušan Milošević odlazi u Stokholm i predstavlja Kraljevinu Srbiju na Olimpijskim igrama. Na cilj stiže treći, bez plasmana u drugo kolo. Kako tvrde hroničari, neko ga je otrovao arsenom.

“Pobeđivao sve tamo, na treninzima i onda se pojavila jedna određena doza ljubomore, zlobe, zavisti, uz komentar „Evo čobanče sa Balkana da nam pomrsi konce. Nećemo valjda to dozvoliti“, navodi Zoran Jarić, profesor fizičke kulture u penziji.

Nakon višenedeljnog lečenja u stokholmskoj bolnici, školovao se u Berlinu i vodio je očev rudnik azbesta u Stragarima. Zbog toga je Zoran Jarić život olimpijca Dušana Miloševića pretočio u knjigu, koja bi trebalo da bude objavljena u septembru. Na ponos meštana Stragara.

“To je naš prvi olimpijac. Potiče odavde, naš zemljak”, kaže meštanin Stragara.

Drugi dodaju: „To je veliki uspeh prvo za mesto, kako i za nas građane”.

“Uspeo, i naše mesto podigao na visoku lestvicu.”

I napravili su mu Olimpijsku spomen-sobu u Osnovnoj školi“ Julijana Ćatić“, koja će uskoro biti renovirana.

“Želimo da sačuvamo sećanje na našeg Stragarca i da na istom mestu se nalazi sve ono što podseća na njega, odnosno novinski članci, fotografije i sve što će zapravo govoriti o tome šta je i ko je on bio”, ističe Milica Lazić, potpredsednica Udruženja „Dušan Milošević – prvi srpski olimpijac“.

Na dan rođenja Dušana Miloševića, 1. juna, u Stragarima će biti organizovan i tradicionalni memorijal sa njegovim imenom.

Dobrivoje Šišmanović, predsednik Udruženja „Dušan Milošević – prvi srpski olimpijac“ kaže da će simbolično biti održana trka na 100 metara: “Tu će se takmičiti preko 300 učenika iz svih škola Šumadijskog okruga. Imaćemo takmičenje u 16 različitih kategorija. Po završetku samog takmičenja organizovaćemo jednu revijalnu fudbalsku utakmicu”.

Jedan od prvih srpskih olimpijaca bio je i među osnivačima BSK-a, a voleo je i plivanje. Preminuo je maja 1967. u Beogradu, gde je i sahranjen.

(RTS)