Kineskinja Ana odrasla u porodici Stojković iz okoline Leskovca

Sa četiri meseca došla je u porodicu Stojković u Oraovicu kod Grdelice. Biološki roditelji otac Šao i majka Pei Ven ostavili su je na čuvanje zbog poslovnih obaveza pa danas dvadesetogišnja Ana Guo ima dve porodice. Student je prve godine FON-a u Beogradu i svakodnevno je na vezi sa svojom drugom majkom Slađanom.

“Osećam kao Srpkinja jer sam ovde odrasla išla sam ovde u školu prijatelji su mi Srbi, ali sam poreklom Kineskinja pa imam deo tog kineskog biološkog”, rekla je Ana Guo, studentkinja prve godine FON-a.

Slađana Stojković iz Oraovice priča da je izuzetno volela da ima ćerku: “I igrom slučaja je ona došla kod nas da je mi čuvamo i tako evo sad će u oktobru biti 20 godina kako je ona kod nas. Ona nas doživljava kao svoju porodicu, ona kaže ja imam dve mame i dve tate”.

Ana ima dve biološke sestre stariju Čin Ćin i mladju Čin Ven i tri brata Mladena, Nikolu i Lazara.

“Interesatne stvari su bile tu kad je počela da hoda, da vozi bicikl, da peva, tad je bila ona pesma Marije Šerifović to je volela da peva”, ističe Mladen Stojković iz Oraovice.

Prošle godine prvi put je otišla u Kinu, a Ana s vremena na vreme u Oraovici organizuje velika porodična okupljanja kada se prave srpska i kineska jela.

Na pitanje kako joj se čini Kina, koje su razlike, a koje sličnosti sa Srbijom, Ana Guo odgovara: “Definitivno je razlika u mentalitetu i u tom tehnološkom razvoju u odnosu na Srbiju, ali nekako ja sam se ovde navikla na kulturu na ljude. Jeste Kina razvijenija zemlja, ali to nije toliko bitno”.

Slađana Stojković kaže da je od Aninog tate naučila da kuva: „On uvek kuva kad dođu ovde, sprema kinesku hranu. Volim kinesku hranu i mi je jedemo. Znam dosta toga da spremam. Oni jedu jela naše kuhinje, ali je ne spremaju”.

Naša kineskinja ima samo kinesko državljanstvo. Bolje govori srpski, a potpisuje se kao Ana Guo Stojković. Kina i Srbija su po mnogo čemu neuporedive zemlje, ali ljubav ne poznaje granice i prepreke nie geografske ni civilizacijske. Ana je postala neraskidiva spona između porodica Stojković i Guo i simbol prijateljstva Srbije i Kine.

(RTS)