Fond za humanitarno pravo u Prištini: Prošle godine podignuto 15 optužnica za ratne zločine

Uhapšeni su Zlatan Arsić, Dragiša Milenković, Žarko Zarić, Momir Pantić, Ilija Elezović, Dragan Milović, Zoran Kostić, Miloš Pljesković i Šaćir Ljutvija, navodi se u izveštaju Fonda za humanitarno pravo (FHP), nazvanog „Početak nove faze u suđenjima za ratne zločine“.

Tokom prošle godine Tužilaštvo u Prištini podiglo je 15 optužnica u vezi sa krivičnim delom ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Osam optužnica je podignuto u odsustvu i to protiv Dejana Račića, Čedomira Aksića, Slaviše Filića, Milana Jovanovića, osoba G. P., I. B., I. R. i D. D., M. S. i drugih.

Među optuženima u odsustvu je „61 pripadnik srpskih snaga bezbednosti“, navodi se u izveštaju predstavljenom danas u Prištini.

Sedam optužnica je podignuto protiv sedam „pripadnika srpskih snaga“ koje je uhapsila policija na KiM. Optužnice u ovoj grupi su podignute protiv Milorada Đokovića, Slađana Trajkovića, Zlatana Arsića, Zorana Vukotića, Gavrila Milosavljevića, Dragiše Milenkovića i Ekrema Bajrovića.

Od osnivanja Specijalnog odeljenja pri Osnovnom sudu u Prištini, od januara 2019. godine, pokrenuta su 22 sudska postupka u vezi sa predmetima ratnih zločina na Kosovu, a do kraja 2023 godine, pet od ovih predmeta je pravosnažno presuđeno.

FHP podseća u izveštaju da je Euleks pravosudnim organima u Prištini početkom 2019 godine ostavio u nadležnost oko 900 predmeta ratnih zločina, kao i predmeta koji se tiču nestalih lica. Iste godine su Tužilački savet i Tužilaštvo usvojili strategiju procesuiranja predmeta ratnih zločina, kako bi lakše i profesionalnije vodili predmete dobijene od misije Euleks.

Koordinator Fonda za humanitarno pravo Amer Alija, predstavljajući izveštaj „Perspektiva o pravdi za ratne zločine – 25 godina kasnije“, rekao je da je tužilaštvo u Prištini na testu po pitanju osetiljivih slučajeva, kao šti su predmeti za ratne zločine.

„Od završetka rata na Kosovu, sudske institucije, domaće ili međunarodne su kaznile samo 74 lica za ratne zločine ili zločine na Kosovu a sa druge strane je ubijeno više od 10.000 civilnih žrtava. Tokom 2023. godine počeli su ili su u različitim fazama vođeni krivični postupci u 26 predmeta protiv 81 pripadnika srpskih snaga i jednog pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova“, rekao je Alija.

(RTS)